OHR u problemima: Incko sabire za kiriju

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini muči se s finansijama, a koliko je stanje dramatično govori i nezvanična informacija do koje je Faktor došao prema kojoj su zamalo bili i deložirani iz zgrade u Sarajevu. 

Valentin Incko i sam je rekao da će vjerovatno biti posljednji visoki predstavnik u BiH . OHR se sigurno neće zatvoriti još neko vrijeme, budući da je i dejtonska kategorija, međutim upitni su i njegov kapacitet i stvarne mogućnosti pa i uopšte želje za nekim djelovanjem i miješanjem u svoje nadležnosti BiH.

Sve smanjeno za pola

Prema podacima od prošle godine, u OHR-u radi 89 domaćih zaposlenika i 15 stranih državljana među kojima je i šef Valentin Incko. Od 2009. godine, kad je imenovan kao vjerovatno posljednji visoki predstavnik, budžet mu je smanjen za 47 odsto, a broj osoblja za 53 odsto!

U međuvremenu je od OHR-a izdvojena funkcija specijalnog izaslanika EU-a koju sad obavlja šef Kancelarije EU-a u BiH, a i ta funkcija je zamalo ukinuta u februaru ove godine jer u Briselu je smatraju suvišnom.

Sve ovo navedeno je i u Inckovim izvještajima o poslovanju koje šalje u Ujedinjene nacije i objavljuje na službenim stranicama. Prvi egzistencijalni problem s kojim se Incko suočio bio je prostor za smještaj osoblja.

Kirija u zgradi Unioninvesta u sarajevskim Kovačićima postala im je preskupa, pa se išlo na varijantu traženja jeftinijeg. Međutim, gdje god su pokucali na vrata, vlasnici poslovnih prostora su mu, čuvši o kome je riječ, odmah na papir stavili još “papreniju” brojku.

Na kraju su ostali u istoj zgradi jer su dobili popust od dvadesetak odsto u odnosu na prijašnju cijenu. Istovremeno su dobili i manji prostor, jer su neke kancelarije zaključane pa se sad moraju malo “gurati”. Tako će to trajati još koji mjesec, a za dalje će se vidjeti.

Incko je svojevremeno imao osnovnu platu jednaku onoj komesara Evropske unije, koja je tačno 19.909,89 evra. Na to treba dodati ostale naknade. On je prije nekoliko godina saopštio da je svoju platu prepolovio što bi značilo da danas zarađuje stotinjak hiljada evra godišnje, iako je u javnost puštena i nikad potvrđena informacija da mu je plata smanjena na “skromnih” pet hiljada evra.

Nedavno je morao prepoloviti i plate većeg broja zaposlenika OHR-a, naravno domaćih. Da bi se izbjeglo otpuštanje neki su nastavili raditi na pola radnog vremena. Više puta je, uglavnom u prepucavanju s Miloradom Dodikom, troškove OHR-a pravdao time da se oni ne plaćaju iz budžeta u BiH.

Članice PIC-a kasne s uplatama

Budžet OHR za 2016/17. godinu iznosi 5,9 miliona evra, koje uplaćuju zemlje članice Savjeta za provođenje mira, i manji je nego ranijih godina. EU daje 54,37 odsto novca, SAD 22, Japan deset, Rusija 1,2, Kanada 3,03, Organizacija islamske konferencije 2,5 odsto novca, dok ostale članice plaćaju zajedno 6,9 odsto. Barem bi to tako trebalo biti.

Međutim, ne bi bilo prvi put da zemlje članica Savjeta za provedbu mira (PIC) u BiH ne uplaćuju svoj udjel. Budući da je šef OHR-a na godišnjem odmoru u Americi gdje prati suprugu koja nastupa u tamošnjim operama, Faktor nije mogao da dobije potvrdu koje zemlje kasne s “kontribucijom” i na svoje pitanje su dobili odgovor da sve što se tiče budžeta OHR-a, uplata, isplata, kašnjenja doznaka i slično “možete naći na njihovoj internetskoj stranici”.

Sudeći prema tim izvještajima, OHR se s ovim problemom suočava skoro svake godine, a jednom se ovo pitanje “kašnjenja” s uplatama našlo i u komunikeu, odnosno službenoj izjavi objavljenoj nakon sjednice ambasadora koji čine Upravni odbor PIC-a.

– Upravni odbor PIC-a potvrđuje da sva rezervisana sredstva za neraspodijeljene i nenaplaćene prihode jesu i ostaju opravdani troškovi OHR-a. Pozivamo sve neplatiše da uplate svoje doprinose – saopšteno je tako u predzadnjoj rečenici komunikea od 5. decembra 2013.

Uslovi za zatvaranje OHR-a su odavno poznati i na tom, dijelom nejasnom, spisku “pet plus dva ciljeva i uslova” su rješavanje pitanja državne i vojne imovine, fiskalna održivost, vladavina prava, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, provođenje arbitražne odluke za Brčko Distrikt, kao i “pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora PIC-a”. Međutim, zatvaranje OHR-a može se očekivati onog trenutka kad BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU-u ili čak neposredno prije toga budući da BiH s ovom kancelarijom s ovakvim ovlaštenjima “kao poluprotektorat” ne može ući u EU.

Al’ se nekad dobro jelo

Već danas su OHR i Incko nevidljivi u političkom sistemu BiH, za razliku od Pedija Ešdauna koji je dnevno znao smijeniti desetak bh. zvaničnika. U svom mandatu od juna 2002. do januara 2006. ovaj Britanac je naplatio ukupno više od milion evra.

Šveđanin Karl Bilt, za godinu i po dana koliko je proveo u BiH zaradio je oko 450.000 evra, a približno isti iznos inkasirali su i Nijemac Kristijan Švarc Šiling i Slovak Miroslav Lajčak.

Španac Karlos Vestendorp, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obavljao od juna 1997. do jula 1999. godine, zaradio je oko 600.000 evra. Volfgang Petrič je za 32 mjeseca koliko je proveo u našoj državi dobio oko 800.000 evra.

Incko se u posljednjih osam godina uglavnom fokusirao na pisanje negativnih izvještaja koja je čitao pred Savjetom sigurnosti UN-a u Njujorku ili oštre osude poteza, uglavnom Milorada Dodika, izražavanja žaljenja i zabrinutosti.

(Faktor)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.