Region 19.05.2021.

OHRABRUJUĆE VIJESTI IZ SRBIJE: Još dvije bolnice izašle iz kovid-sistema

ČITANJE: 2 minute

Bolnice su, napokon, otvorene za nekovid pacijente, koje će sada, kad su kliničko-bolnički centri izašli iz kovid-sistema, primati po kriterijumu hitnosti.

Poslije “Bežanijske kose”, koja se prva vratila u redovan režim rada, od prekjuče je u njemu i KBC “Zvezdara”, a od juče, poslije više od 400 dana zbrinjavanja inficiranih virusom korona i KBC “Dragiša Mišović” izlazi iz ovog režima. Sljedeći će na redu biti KBC “Zemun”, a kovid-zone ostaju Klinika za infektivne i tropske bolesti UKCS Srbije i bolnica u Batajnici. Svi ostali bi zatišje sa koronom, za koje se očekuje da će potrajati bar do jeseni, trebalo da iskoriste da zbrinu što više onih kojima je zbog smanjenih kapaciteta, usljed preorijentacije na kovid, medicinska pomoć bila odlagana, prenosi “Srpskainfo”.

Prema generalnom planu povratka u nekovid režim, pacijenti će dolaziti na red u terminima koje su dobili prilikom odlaganja, odnosno u prezakazano vrijeme, a oni koji nemaju odložene termine trebalo bi ponovo da zakažu.

Doktor Petar Svorcan, direktor KBC “Zvezdara”, kaže, za Novosti, da je ovaj centar, po otpustu kovid pacijenata i dezinfekcije, od ponedjeljka ujutro u redovnom režimu rada, i da su u potpunosti spremni za prijem i preglede nekovid pacijenata.

Ka ovom KBC, jednom od najvećih u Srbiji, gravitira više od 600.000 stanovnika, godišnje se u redovnim okolnostima obavi 300.000 specijalističkih pregleda i bude hospitalizovano projsečno 30.000 pacijenata.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC “Dr Dragiša Mišović”, koji je u kontinuitetu najduže bio kovid-bolnica, kaže da će u prvih mjesec dana rada po izlasku iz kovid-režima, fokus biti na operacijama pacijenata sa malignim tumorima i onih koji spadaju pod hitnu patologiju.

Ovaj KBC je do 14. maja uspio da iz bolnice otpusti pacijente oboljele od kovida i da očisti prostorije, a od juče su počeli da primaju nekovid pacijente.

(N.S)