Magazin 12.11.2015.

Ojačani virus ponovo ubija!

ČITANJE: 1 minuta
sars

Naučnici su otkrili novi smrtonosni virus, nalik virusu SARS, koji sa šišmiša prelazi na ljude i za koji ne postoji lijek.Još nije utvrđeno da li se ovaj virus može prenositi i sa čovjeka na čovjeka.

Naučnici sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini kaže da studija predviđa postojanje oko 5.000 “korona virusa” u populaciji šišmiša, a neki od njih za ljude mogu biti potencijalno patogeni.

SARS, ozbiljan akutni respiratorni sindrom, prvo je sa životinja prešao na ljude 2002. i 2003. godine, izazivajući svjetsku epidemiju sa oko 8.000 dijagnostifikovanih slučajeva. Oko 800 ljudi je umrlo.

Simptomi su kao kod gripa, samo ubrzani – otežano disanje i smrtna upala pluća. Ta epidemija je sada pod kontrolom i izvorni virus ugašen je 2004. godine.

Međutim, novootkriveni virus kod kineskih šišmiša napada iste receptore kao SARS i širi se tijelom. I on se obnavlja u ljudskim plućima.

Virus je veoma patogen i tretmani koji su razvijeni za liječenje SARS-a i odgovarajući lijekovi za ebolu ne mogu ga neutralisati i kontrolisati – upozoravaju naučnici.

(Agencije)