Svijet 04.12.2021.

Oko 2,9 milijardi ljudi: Više od trećine svjetske populacije nikada nije koristilo internet

ČITANJE: 2 minute

Oko 2,9 milijardi ljudi, ili 37 odsto svjetske populacije, nikada nije koristilo internet, a velika većina njih živi u zemljama u razvoju.

Ova statistika je dio novog izvještaja koji je sprovela Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija. Istovremeno je otkriven brzi porast novih globalnih internet konekcija, što je ubrzala pandemija korona virusa.

Prema izvještaju, broj ljudi koji koriste internet širom svijeta porastao je sa 4,1 milijarde u 2019. na 4,9 milijardi u 2021. Ovo pojačanje tokom Covid-19 pandemije je vjerovatno rezultat zatvaranja, fokusiranja na rad i učenje od kuće, kao i pojačanog djelovanja na polju elektronskog trgovanja i bankarstva.

Broj globalnih korisnika interneta porastao je za više od 10 odsto u 2020. godini, što je najveći godišnji rast u ovoj deceniji, navodi se u izvještaju.

Međutim, ovaj rast upotrebe interneta samo je dio priče. Značajan dio novih korisnika interneta tokom pandemije se onlajn povezivao rijetko i uglavnom preko zajedničkih uređaja sa ograničenim internet brzinama.

Takođe, postoji ogroman digitalni jaz koji razdvaja bogate nacije i siromašnije zemlje u razvoju. Tako 96 odsto onih koji i dalje ne mogu da se povežu na internet spada u drugu kategoriju.

Iako se smanjuje broj korisnika koji uopšte nisu povezani na internet, ovdje i dalje postoji velika prilika za rast za međunarodne tehnološke kompanije. Veliki je broj tehnoloških giganata koji se već takmiče da budu prvi koji će za posljednje tri milijarde korisnika.

Širom svijeta, Gugl, Fejsbuk i Amazon troše milijarde dolara na izgradnju podmorske internet infrastrukture, za koju vjeruju da bi mogla da poveća globalne brzine i pristup internetu.

Izvještaj UN pokazuje da je povećanje globalnog pristupa internetu više pitanje vremena, nego mogućnosti. Velika nepoznanica i dalje ostaje ko će obezbijediti taj internet pristup i da li je dobrobit te konekcije ravnomerno raspoređena u društvu, piše b92.

(A.M.)