Oko 3.500 obveznika bez prijave za e-PDV

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka ove godine prijave za PDV i akcize prima isključivo u elektronskom obliku, a oko 3.500 obveznika i dalje se nije prijavilo za ovaj vid komunikacije iako su za to imali dovoljno vremena.

Kako su nam rekli u UIO BiH, svi oni koji se još nisu registrovali za e-PDV, svoje januarske prijave u 2019. godini za porez na dodatu vrijednost i za akcizu neće moći podnijeti u roku, a to je 10. februar 2019. godine.

“UIO će po službenoj dužnosti za sve takve poreske obveznike izvršiti razrez poreske obaveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5% i zakonsku zateznu kamatu, koja iznosi 0,04% svakog dana zakašnjenja”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave.

Iako su rokovi istekli, iz Uprave pozivaju sve one koji nisu izvršili svoju obavezu da to urade u što kraćem roku, kako bi izbjegli kazne i prekršajne naloge.

“One koji nisu izvršili registraciju pozivamo da dođu u odsjek za poreze u nadležnom regionalnom centru prema svom sjedištu i na licu mjesta uz pomoć službenika UIO izvrše registraciju. Radno vrijeme regionalnih centara UIO je od osam do 16 časova”, poručuju iz UIO.

Da bi ovaj proces bio uspješno završen, neophodno je da odgovorna lica, ili njihovi zastupnici, ponesu sa sobom pečat, kako bi mogli ovjeriti izjavu o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga UIO.

Inače, do kraja 2018. godine za elektronsku komunikaciju s UIO ukupno se registrovao 41.151 obveznik, a u posljednjim momentima prošle godine zahtjev je podnijelo njih 1.635.

U Privrednoj komori Republike Srpske (PK RS) pretpostavljaju kako se nisu prijavila ona preduzeća koja su manje aktivna i koja imaju niži nivo znanja za moderne tehnologije.

Podsjećaju kako su u saradnji s UIO BiH imali seminare s ciljem da se privrednicima pojasne procedure i postupak prijavljivanja na sistem. “Treba da prođe jedan period prilagođavanja, a UIO je iskazala otvorenost ka saradnji u smislu dodatnih pojašnjenja i edukacija. Mislimo da je to put ka kojem moramo ići, jer drugi načini ne doprinose konkurentnosti sa aspekte uštede vremena i sredstava”, kaže Dragica Ristić, direktor PK RS.

Dodaje kako su u Komori svjesni kako je u pitanju zakonska obaveza, ali da i mimo toga podržavaju ovaj vid komunikacije.

“Sve ono što ide ka digitalizaciji i modernizaciji poslovanja je korisno i za privredna društva, jer je to brži način komunikacije sa jedne strane, a sa druge strane tu postoje i pogodnosti da sistem sam djeluje. Na primjer, ukoliko su obveznici nešto pogrešno popunili ili ako nešto nije dobro uneseno u sistem, on ih automatski na to upozorava”, kazala je Ristićeva.

(Nezavisne)

Banjalučanin povrijeđen u slijetanju opela sa puta kod Prijedorske petlje

Jedna osoba povrijeđena je u saobraćajnoj nezgodi koja se oko 21 sat dogodila u blizini Prijedorske petlje na putu od Banjaluke prema Laktašima. “Nezavisne” saznaju da je u ovom udesu povrijeđen vozač opela D.B. iz Banjaluke i on je prevezen na UKC. Stepen njegovih povreda još uvijek nije poznat. Kako nam je kratko potvrđeno u

Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova. “Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari

PRVI ČOVJEK “PUTEVA RS”: Raskrsnica u Ramićima je problem Grada Banjaluke

Probleme na opasnoj raskrsnici u Ramićima, koja se nalazi na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor, treba riješiti Grad Banjaluka, izričit je prvi čovjek preduzeća „Putevi RS“ Nenad Nešić. Protekle subote je na toj lokaciji u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin, što je izazvalo ogorčenje mještana Dragočaja i Ramića, koji razmišljaju da u znak protesta

OSMORO U 35 KVADRATA Kalabići žive u potkrovlju, a 4 dječaka imaju samo jednu želju

Višečlana porodica Kalabić iz Banjaluke godinama čeka da im nadležni u Gradskoj upravi ispune dato obećanje i konačno im pomognu da dobiju toliko željeni skromni dom. Nisu Kalabići porodica koja moli, naprotiv, svakodnevno se bore da četvoro maloljetne djece izvedu na pravi put. Majka Tanja Kalabić je, inače, profesor srpskog jezika i književnosti, ali iako

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Koja radna mjesta će Slovenci ponuditi u Banjaluci 28. marta?

Više od 30 slovenačkih kompanija dolazi 28. marta u Banjaluku po čistače, zavarivače, poštare, CNC operatere, konobare, kuhare, programere, različite inženjere… Nude stimulativne uslove, a za neke od poslova i zarade iznad slovenačkog prosjeka. Sajam zapošljavanja organizuje vodeći slovenački portal za zapošljavanje „MojeDelo.com“. Sajam će biti organizovan 28. marta u salonu „Jelena“ u Banjaluci, a

PRIMJEDBE: Opozicionari o projektu “Banjaluka se gradi”

Pres konferencija opozicije posvećena projektu “Banjaluka se gradi” održana je danas u Banjaluci, a glavna poruka političara je da se Banjaluka gradi, ali pitanje je da li se i sagradi. Mirna Savić Banjac, odbornica u Skupštini grada Banjaluka, danas je u svom obraćanju podsjetila javnost na neke od projekata u Banjaluci koji su zaista od