Oko 3.500 obveznika bez prijave za e-PDV

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka ove godine prijave za PDV i akcize prima isključivo u elektronskom obliku, a oko 3.500 obveznika i dalje se nije prijavilo za ovaj vid komunikacije iako su za to imali dovoljno vremena.

Kako su nam rekli u UIO BiH, svi oni koji se još nisu registrovali za e-PDV, svoje januarske prijave u 2019. godini za porez na dodatu vrijednost i za akcizu neće moći podnijeti u roku, a to je 10. februar 2019. godine.

“UIO će po službenoj dužnosti za sve takve poreske obveznike izvršiti razrez poreske obaveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5% i zakonsku zateznu kamatu, koja iznosi 0,04% svakog dana zakašnjenja”, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave.

Iako su rokovi istekli, iz Uprave pozivaju sve one koji nisu izvršili svoju obavezu da to urade u što kraćem roku, kako bi izbjegli kazne i prekršajne naloge.

“One koji nisu izvršili registraciju pozivamo da dođu u odsjek za poreze u nadležnom regionalnom centru prema svom sjedištu i na licu mjesta uz pomoć službenika UIO izvrše registraciju. Radno vrijeme regionalnih centara UIO je od osam do 16 časova”, poručuju iz UIO.

Da bi ovaj proces bio uspješno završen, neophodno je da odgovorna lica, ili njihovi zastupnici, ponesu sa sobom pečat, kako bi mogli ovjeriti izjavu o prihvatanju uslova korištenja elektronskih usluga UIO.

Inače, do kraja 2018. godine za elektronsku komunikaciju s UIO ukupno se registrovao 41.151 obveznik, a u posljednjim momentima prošle godine zahtjev je podnijelo njih 1.635.

U Privrednoj komori Republike Srpske (PK RS) pretpostavljaju kako se nisu prijavila ona preduzeća koja su manje aktivna i koja imaju niži nivo znanja za moderne tehnologije.

Podsjećaju kako su u saradnji s UIO BiH imali seminare s ciljem da se privrednicima pojasne procedure i postupak prijavljivanja na sistem. “Treba da prođe jedan period prilagođavanja, a UIO je iskazala otvorenost ka saradnji u smislu dodatnih pojašnjenja i edukacija. Mislimo da je to put ka kojem moramo ići, jer drugi načini ne doprinose konkurentnosti sa aspekte uštede vremena i sredstava”, kaže Dragica Ristić, direktor PK RS.

Dodaje kako su u Komori svjesni kako je u pitanju zakonska obaveza, ali da i mimo toga podržavaju ovaj vid komunikacije.

“Sve ono što ide ka digitalizaciji i modernizaciji poslovanja je korisno i za privredna društva, jer je to brži način komunikacije sa jedne strane, a sa druge strane tu postoje i pogodnosti da sistem sam djeluje. Na primjer, ukoliko su obveznici nešto pogrešno popunili ili ako nešto nije dobro uneseno u sistem, on ih automatski na to upozorava”, kazala je Ristićeva.

(Nezavisne)

REZULTATI VJEŠTAČENJA: Piralena u “Incelu” ima i do 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u “Incelu” u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, ekskluzivno otkrivaju izvori Srpskainfo.  Srpskainfo je imao uvid u prvo vještačenje koje je obavljeno u “Incelu”, a koje je zabrinulo stručnjake. – Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da

LAZAREVO ČEKA DOLAZAK MAŠINA Širi se mreža kružnih raskrsnica po gradu

Projekti izgradnje tri kružna toka na staroj “gradiškoj cesti” biće završeni za desetak dana i dostavljeni “Putevima RS”, koji treba da finansiraju radove, najavili su iz Gradske uprave. Najveći kružni tok planiran je na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, što vozači godinama priželjkuju. U

Direktor Poreske uprave RS učestvovao na prestižnom Samitu u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori. Pored Maričića, učesnici ovog panela bili su i

ŠESTI SABOR SNSD-a Dodik: Cilj – razvoj Srpske i očuvanje mira

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Laktašima da je politika stranke koju predvodi zasnovana na stabilizaciji, jačanju i razvoju Republike Srpske, a da je glavni cilj očuvanje mira. “SNSD je opredijeljen za politiku širenja saveza za Republiku Srpsku i danas smo za ovo dobili podršku. Sve naše aktivnosti biće u skladu sa ciljevima

NA KRUNIĆEVOM SPISKU 21 IGRAČ Fudbaleri Borca počeli pripreme

Fudbaleri Borca počeli su pripreme za predstojeću sezonu u kojoj će se takmičiti u Premijer ligi BiH. Na spisku trenera Branislava Krunića se nalazi 21 fudbaler, a timu je priključeno i šest juniora. Prvi trening sa ekipom odradio je i fudbaler iz Malija Dieudone Gbakale, koji je prošao ljekarske preglede i ima priliku da dokaže

Banjalučki gimnazijalci obilježili četiri decenije mature

Kada je Momčilo Bajagić Bajaga napisao pjesmu “Moji drugovi” kao da je mislio na generaciju banjalučkih gimnazijalaca, koji su 1979. napustili školske klupe i kao biseri se rasuli po cijelom svijetu. Od njih 381, koliko ih je maturiralo krajem osme decenije prošlog vijeka, polovina je u subotu, 8. juna, ponovo sjela u klupe, prisjetila se