Vijesti 02.12.2015.

Oko 300 pripadnika “Islamske države” sa Kosova

ČITANJE: 1 minuta
islamska-drzava
Oko 300 džihadista sa Kosova i Metohije borilo se na strani terorističkih organizacija “El Nusra” i “Islamske države” od početka oružanog sukoba u Siriji 2012. godine, podaci su Kosovske policijske službe.

“Islamska država” je od te dvije terorističke organizacije privlačnija za ljude sa Kosova i uopšte Albance iz svih dijelova zapadnog Balkana.

Direktor Direkcije za borbu protiv terorizma u kosovskoj policiji LJuan Keka kaže da u ratnoj zoni trenutno ima još osamdesetak kosovskih Albanaca.

On je rekao da među 300 pripadnika “Islamske države” sa Kosova i Metohije, koji su ratovali u Siriji i Iraku, ima žena i djece.

Keka je naveo da je, prema zvaničnim podacima, pedesetak građana (samoproglašenog) Kosova ubijeno tokom rata u ove dvije zemlje, dok se najveći broj vratio ili udaljio iz zona sukoba.

– Jedan broj njih suočio se sa zakonskim procedurama kada se vratio na Kosovo- tvrdi Keka.

On kaže da kosovska policija nema informaciju da se iz zone sukoba vratio i LJavdim Muhađiri iz Kačanika, poznat po zločinima koje je počinio tokom rata u Siriji.

– Protiv njega je izdata međunarodna crvena potjernica i on će bilo gdje da se pojavi sigurno biti uhapšen- rekao je Keka.

Lica sa Kosova se terorističkim grupama pridružuju preko Makedonije, odakle sa skopskog aerodroma putuju za Istanbul, da bi poslije toga nastavili za Siriju ili Irak.

(Agencije)