Oko 300 pripadnika “Islamske države” sa Kosova

islamska-drzava
Oko 300 džihadista sa Kosova i Metohije borilo se na strani terorističkih organizacija “El Nusra” i “Islamske države” od početka oružanog sukoba u Siriji 2012. godine, podaci su Kosovske policijske službe.

“Islamska država” je od te dvije terorističke organizacije privlačnija za ljude sa Kosova i uopšte Albance iz svih dijelova zapadnog Balkana.

Direktor Direkcije za borbu protiv terorizma u kosovskoj policiji LJuan Keka kaže da u ratnoj zoni trenutno ima još osamdesetak kosovskih Albanaca.

On je rekao da među 300 pripadnika “Islamske države” sa Kosova i Metohije, koji su ratovali u Siriji i Iraku, ima žena i djece.

Keka je naveo da je, prema zvaničnim podacima, pedesetak građana (samoproglašenog) Kosova ubijeno tokom rata u ove dvije zemlje, dok se najveći broj vratio ili udaljio iz zona sukoba.

– Jedan broj njih suočio se sa zakonskim procedurama kada se vratio na Kosovo- tvrdi Keka.

On kaže da kosovska policija nema informaciju da se iz zone sukoba vratio i LJavdim Muhađiri iz Kačanika, poznat po zločinima koje je počinio tokom rata u Siriji.

– Protiv njega je izdata međunarodna crvena potjernica i on će bilo gdje da se pojavi sigurno biti uhapšen- rekao je Keka.

Lica sa Kosova se terorističkim grupama pridružuju preko Makedonije, odakle sa skopskog aerodroma putuju za Istanbul, da bi poslije toga nastavili za Siriju ili Irak.

(Agencije)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi