Politika 11.10.2022.

Okolić: Laž da je BiH jednom nogom u NATO-u

ČITANJE: 3 minute

Laž je da je BiH jednom nogom u NATO-u kako to tvrdi ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, te poručio da ne dolazi u obzir ni naoružavanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Ulazak BiH u NATO je nemoguć bez jedinstvenog stava u BiH i o tome treba da se izjasni i politika iz Republike Srpske, Predsjedništvo BiH i druge institucije”, istakao je Okolić.

Okolić je rekao da je jasan stav Podžića, bošnjačke politike i još nekih koji su mišljenja da je neophodno da BiH što prije uđe u NATO, ali da je realnost sasvim drugačija.

“Nigdje ne postoje izjave da je NATO rekao nešto slično ovome što oni tvrde, a tvrde da je BiH jednom nogom u NATO-u, da NATO želi po svaku cijenu BiH da primi, nego su se uvijek diplomatski ograđivali i tvrdili da će o pitanju ulaska BiH u NATO odlučivati nadležni organi BiH”, podsjetio je Okolić.

On je dodao da to pitanje nije aktuelno u Alijansi kao kod pojedinih zvaničnika i stranaka u BiH, kao i da za sada nema nikakvih naznaka da je BiH blizu ulaska u NATO.

“Nema naznaka po dva osnova – nema političke volje i BiH nije operativno spremna da bude članica NATO-a, jer ovakvi kakvi jesmo ne možemo biti članica, čak i zbog političkih razloga”, ocijenio je Okolić.

Komentarišući današnji sastanak Podžića sa predstavnicima NATO Direktorata za izgradnju odbrambenih kapaciteta, odnosno vojno-bezbjednosnih institucija i pitanje od koga se to BiH brani, Okolić je rekao da ne vidi takve pretenzije i da sa tog aspekta BiH uopšte nije ugrožena.

Okolić kaže da je pitanje i kako bi Oružane snage BiH reagovale u slučaju da se tako nešto dogodi, podsjetivši da su nastale iz tri zaraćene vojske u proteklom ratu, a sada im je misija da idu u mirovne misije i kao pomoć civilnom stanovništvu.

“Sve ostalo je suludo i ne treba razmišljati ni o kakvoj agresiji na BiH”, naglasio je Okolić.

Kada je riječ o opremanju Oružanih snaga BiH od NATO-a, Okolić je napomenuo da je i to aktuelno ovih dana što pojedinci koriste da uvuku BiH u opredjeljivanje da li je za ovaj ili onaj sukob, i na čijoj strani treba da bude.

Okolić je rekao da opremanje Oružanih snaga BiH nije toliko sporno, ali da je sporan stav pojedinih zvaničnika i političkih opcija iz Ministarstva odbrane koji bi htjeli da se Oružane snage i naoružavaju, a ne samo opremaju.

On je otkrio da su na današnjem sastanku pojedinci potencirali da bi NATO trebalo da naoruža Oružane snage BiH, ali da su zvaničnici NATO-a u tome bili obazrivi tokom razgovora.

Okolić je upitao da li pojedinci koji zagovaraju i naoružavanje misle da bi ga dobila samo jedna strana, odnosno jedna nacija u Oružanim snagama BiH, a druga ne bi.

“Pitanje naoružavanja Oružanih snaga BiH od NATO-a ne bi trebalo da se nalazi na dnevnom redu u ovako politički rovitom stanju u BiH, nego se treba graditi jedinstvo Oružanih snaga kroz mirovne misije i pomoć civilnom stanovništvu gdje su zaista jedinstvni”, zaključio je Okolić.