Biznis 10.09.2018.

OKONČAN KONKURS Milion maraka za novo zapošljavanje

ČITANJE: 2 minute

Više od 50 privrednika, šest srednjih škola i 47 nezaposlenih dobiće gradsku subvenciju za zapošljavanje, u ukupnom iznosu od oko milion KM, potvrđeno je iz Odjeljenja za privredu.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja podsticaje će dobiti 50 privrednika i preduzetnika i šest srednjih stručnih škola, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 776.800 KM.

Kada je riječ o samozapošljavanju, subvencije će dobiti svih 47 kandidata koji su ispunili uslove javnog poziva, u ukupnom iznosu od 238.000 KM.

Za sve linije podrške privrednicima bilo je više prijavljenih subjekata nego što je dodijeljeno sredstava, a posebno za prvu liniju, za koju je bilo višestruko veći broj prijavljenih nego što je bilo sredstava na raspolaganju.

-Na javni poziv je stiglo ukupno 216 zahtjeva. Najviše prijavljenih i odobrenih podsticaja jeste za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava u cilju tehnološkog razvoja. Po toj liniji, podržana su 42 aplikanta u ukupnom iznosu od 576.900 KM – rekli su iz resornog odjeljenja.

Osam privrednika dobiće ukupno oko 100.000 KM za prekvalifikaciju radnika u cilju obezbjeđenja deficitarnih zanimanja i osiguranja adekvatne radne snage neophodne za rast konkurentnosti.

Po prvi put ove godine, izdvojeno je 100.000 KM za srednje stručne škole za sufinansiranje nabavke opreme za opremanje kabineta za praktičnu nastavu. Ova podsticajna sredstva dobiće šest škola, i to: Tehnološka, Tehnička, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola, Poljoprivredna, Škola učenika u privredi i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“.

-Sa svakim korisnikom podsticaja, zaključiće se ugovor, kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i način isplate odobrenih sredstava, a sve u skladu s Pravilnikom o uslovima i načinu korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2018. godinu – zaključili su iz nadležnog odjeljenja.

Za ovaj vid podsticaja privredi u posljednjih pet godina iz budžeta Grada izdvojena su sredstva u visini od skoro 3,5 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 608 radnika.

Ovogodišnji javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja bio je otvoren od 13. juna do 13. jula. Na poziv su se mogli prijaviti privrednici, nezaposleni i srednje stručne škole.