Vijesti 17.09.2015.

(VIDEO) (FOTO) Okončani protesti ispred zgrade RTRS-a

ČITANJE: 2 minute

protesti rtrs

Oko 200 demonstranata danas je protestovalo ispred RTV doma u Banjaluci, u znak protesta zbog, kako tvrde, jednostranog izvještavanja Radio televizije Republike Srpske.

Demonstrante su predvodili Nikola Dronjak i Draško Stanivuković iz PDP-ovog podmlatka koji su nakon petominutnog objašnjavanja, ali i naguravanja sa policajcima, ipak odustali od namjere da priđu što bliže zgradi RTV doma, kako su prvobitno namjeravali.

Članovi podmlatka PDP-a, SDS-a i NS-a, kojim se u protestnoj šetnji pridružilo nekoliko desetina penzionera, izveli su ispred zgrade RTRS-a svojevrstan performans, tako što su ostavili stare televizore ispred RTV doma kako bi na simboličan način iskazali šta misle o izvještavanju javnog servisa.

Dronjak, koji je bilo na čelu demonstranata, ponovio je u izjavi okupljenim novinarima da je ovo “samo početak borbe protiv režima”.

– Najjača poruka ovog protesta je  da su se danas okupili mladi Saveza za promjene i svaki sljedeći put će nas biti više. Pozivamo sve naše kolege iz Saveza za promjene i šefove opozicije da konačnu krenu u obračun režima, a ne da svakodnevno daju saopštenja i pres konferencije. Neka odlučno uđu u borbu protiv režima. Ne smijemo dozvoliti ovu tiraniju koju sprovodi Milorad Dodik i zato zamoljavam novinare da postave pitanje opoziciji u Skupštini Kada krećemo u konačni obračun sa režimom, jer mi smo spremni- poručio je Dronjak.

Zamjenik predsjednika aktiva mladih SDS Banjaluka, Pero Barišić rekao je da je ovo prvi dan protesta i da oni neće odustati u svojim namjerama.

–  Cilj protesta je revolt i bunt mladih ljudi u Banjaluci povodom rada javnog radio-televizijskog servisa RTRS-a i tražimo da se uređivačka politika ove televizije okrene ka narodu i onima koji plaćaju taksu, a ne da postaju sistem koji isključivo radi za SNSD i one partije koje su okupljene oko ovog jako lošeg režima. Tražimo i da se promjeni direktor ove ustanove koji je došao zna se odakle na to mjesto. – kaže Barišić dodajući da ukoliko se ništa ne promjeni da će svaki sljedeći protest biti daleko masovniji.

Draško Stanivuković, predsjednik mladih PDP-a Banjaluka kaže da su ovi  protesti nastali zbog nezadovoljstva rada RTRS-a, ali su upućeni i ministru Dani Maleševiću.

– On mora da da ostavku. Danas smo počeli ovdje, a ići ćemo i ispred Medicinske škole i Ministarstva. On je uputio najgrozniju poruku nama mladima, a to je da se  trud i znanje se ne vrjednuju. Doktori nam odlaze iz države, a on kaže da ne može njih toliko da ode, koliko ih on može upisati- ističe Stanivuković.

rtrs banjaluka protesti protesti ispred rtrs rtrs protesti