Vijesti 17.02.2017.

Okrugli sto u Banjaluci: Informacija javno dobro

ČITANJE: 1 minuta
Povodom 250 godina od Zakona o slobodnom pristupu informacijama u Švedskoj juče je u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Banjaluci u organizaciji Ambasade Švedske i Kluba studenata Fakulteta održan okrugli sto o slobodi medija u BiH.

Na okruglom stolu, na kojem su učestvovali novinari, predstavnici javnih institucija u BiH, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, te studenti i profesori, povela se rasprava o poređenju medija u Švedskoj i BiH.

Pia Halonsten, prvi sekretar švedske ambasade, istakla je da je u Švedskoj informacija javno dobro i da je sloboda pristupu informacija osnovni preduslov za moderno i demokratsko društvo.

Predstavnici medija, javnog i nevladinog sektora, ukazali su na lošu praksu institucija u BiH kad je u pitanju nedostavljanje informacija, njihovo sakrivanje, nepotpuno i nedovoljno informisanje javnosti, nezakazivanje pres-konferencija u Vladi RS, ali i na nekoliko pozitivnih primjera, poput Narodne skupštine RS, u kojoj novinari mogu dobiti sve informacije koje su im značajne za njihov rad i koje su javno dostupne na sajtu.

Učesnici su zaključili da je potrebno izvršiti pritisak na javne institucije da kroz usvajanje novih zakonskih rješenja doprinesu jačanju slobode medija i pristupa informacijama.

(nezavisne.com)