Vijesti 07.05.2021.

OKRUŽNI SUD: Baldo javio Kovačeviću da je Krunić krenuo prema zasjedi

ČITANJE: 2 minute

Optuženi Emilio Baldo (53), kobne večeri kada je likvidiran biznismen Slaviša Krunić (48) i njegov pratilac Žarko Pavlović (38), samo nekoliko minuta nakon odlaska žrtve iz kafe bara “Moreti” putem telefona je zvao napadača Željka Kovačevića.

Utvrdio je to vještak Miroslav Ćurković u izvještaju o kriminalističko analitičkoj obradi dokaza i informacija u ovom predmetu, prenosi Glas Srpske.

Ćurković je u banjalučkom Okružnom sudu završio izlaganje izvještaja čime je završen dolazni postupak tužilaštva.

U ovom predmetu osim Balda optuženi su i Benedi Đukanović (53) i bivši radnik „Sektora Sekjuritija” Rodoljub Gajić koga terete za pomaganje.

Kovačević je ubijen tokom izvršenja zločina u razmjeni vatre.

Prema izvještaju Ćurkovića, kod ubijenog napadača je nađen telefon tzv “specijal” korišten za komunikaciju samo s jednim brojem koji je, kako je ranije pojasnio vjerovatno koristio Baldo.

Utvrdio je da je u vrijeme poziva broj, koji je kako je ranije rečeno vjerovatno koristio Baldo, bio na području Glamočana, dok je broj koji je nađen kod Kovačevića bio na području bazne stanice Jablan koja pokriva i mjesto ubistva.

Vještak je u analizi naveo da je u vrijeme odlaska “tojote” iz kafića Moreti, “crna korsa” koju je prema optužnici koristio Baldo, nekoliko minuta ranije snimljena kamerama video nadzora kako ide prema Banjaluci, pa se vraća prema Laktašima.

Analiza Ćurkovića pokazala je da su kobne večeri dana Kovačević i Baldo prolazili pored kafića “Moreti”.

Ćurković je u izvještaju, koji ima 90 stranica, analizirao kretanje svih vozila, koja su prema optužnici koristili optuženi, kao i njihovu komunikaciju telefonima.

Uradio je i geopozicioniranje mjesta zločina, pronalaska oružja, vozila optuženih i mjesta stanovanja.

Prema njegovoj analizi “golf7”, koji je, prema optužnici vozio Đukanović, kobnog dana 22. aprila 2019. godine išao je iz Kuljana prema Banjaluci, a oko 1.30 časova 23. aprila snimljen je u Klašnicama.

Analizom video nadzora utvrđeno je da je “golf” otišao prema Prnjavoru i Doboju i zadnji put je snimljen kamerom MUP-a Zeničko-Dobojskog kantona na putu za Sarajevo.

Odbrana opštuženih prigovorila je ovom izještaju ističući da vještak Ćureković nije stručnjak.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen Krunićev vozač Goran Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Kovačević.

Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa ubijenim napadačem organizovali i pripremili zločin. Gajića terete za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga.

Gajić je bio član ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece. Optužene terete i za pokušaj ubistva Ilića.

(SB)