Vijesti 13.07.2020.

OKRUŽNI SUD: Banjalučaninu četiri godine zatvora, nije mu pomoglo ni državljanstvo SAD

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučanina Vladimira Opačeka (28), Okružni sud u Banjaluci osudio je na četiri godine robije za pokušaj ubistva Srđana Jovića.

Opačeku je uz zatvorsku kaznu izrečena i mjera obaveznog liječenja od zavisnosti i čuvanje u ustanovi zatvorenog tipa.

Vrijeme provedeno na liječenju, dok ima potrebe za njim, biće uračunato u kaznu, a obavezan je platiti i sudske troškove.

Pri odmjeravanju kazne, od olakšavajućih okolnosti sud je cijenio to što je bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, pišu Nezavisne.

Podsjećamo da je tokom svog svjedočenja Opaček pred pomenutim sudom rekao da se ne sjeća događaja za koji je optužen.

Govoreći o događaju iz januara prošle godine, Opaček koji je državljanin SAD i BiH rekao je pred sudom da mu je desetak dana prije tog poginula djevojka, te je bio u teškom stanju i pio alkohol i tablete.

“Zbog toga se ne sjećam skoro ničeg. U to vrijeme sam pokušao i samoubistvo kojeg se takođe ne sjećam”, izjavio je Opaček.

Opaček je, prema presudi, u stanju bitno smanjene uračunjivosti 3. januara prošle godine pokušao da ubije Jovića ispred zgrade u ulici Rajka Bosnića u banjalučkom naselju Starčevica.

Tog dana sačekao je Jovića ispred zgrade u pomenutoj ulici i kada je on izašao napao ga je i nožem ubo u grudi i pluća.

Dalibor Nedić, specijalista sudske medicine, potvrdio je ranije u sudu da je vještačenjem utvrdio da je Jović u napadu zadobio povredu opasnu po život te da je samo hirurška intervencija spriječila fatalan ishod.

(SB/banjaluka.net)