Vijesti 20.10.2020.

OKRUŽNI SUD: Na puškama korištenim pri ubistvu Slaviše Krunića pronađeni tragovi optuženih

ČITANJE: 2 minute

Na puškama koje su, prema tvrdnjama Tužilaštva, korištene pri ubistvu biznismena Slaviše Krunića (48) i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića (38), pronađeni su biološki tragovi optuženog Benedija Đukanovića (53) te ubijenog Željka Kovačevića (45), a koji je označen kao jedan od napadača.

Utvrđeno je to vještačenjem koje je uradio molekularni biolog Dušan Keckarević, koji je svjedočio u Okružnom sudu u Banjaluci, gdje se za ovaj zločin, uz Đukanovića, sudi i Emiliju Baldi (53) te Rodoljubu Gajiću (35), nekadašnjem radniku Krunićevog “Sector Securityja”, pišu Nezavisne.

Kako je u sudnici rečeno, tragovi Đukanovića nađeni su na jednoj pušci, a Kovačevića na okviru i dijelovima druge puške.

Keckarević je pojasnio da je vještačio tragove s oružja, čaura i okvira za pušku koje mu je dostavilo Republičko javno tužilaštvo. Istakao je da je tragove poredio s DNK profilima koje je dobio od Tužilaštva kao numeričke oznake na Interpolovom formularu.

“Poređenjem je utvrđeno da je Kovačević ostavio čist trag na crnom okviru automatske puške, kao i da je ostavio tragove na jednoj od pušaka. Biološki tragovi Đukanovića nađeni su na kundaku te ručici za repetiranje zatvarača i komandama na drugoj pušci. Radi se o jasnom tragu”, rekao je Keckarević.

Branioci optuženih su prigovorili da je vještak koristio DNK profil optuženih iz nekog drugog predmeta, što je, kako smatraju, nedopustivo i nezakonito.

Tužilaštvo je odustalo od dva nalaza DNK vještačenja koje je uradio genetičar Zoran Obradović. Riječ je o poređenju DNK profila optuženih Balde i Gajića s tragovima nađenim na oružju, kao i DNK vještačenju tragova iz Baldovog vozila.

Krunić i Pavlović su ubijeni, a vozač Goran Ilić je ranjen u aprilu 2019. godine u oružanom napadu na vozilo u kojem su bili u Glamočanima, kod Laktaša.

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, u optužnici je navedeno da su ubistvo izvršili Đukanović i Kovačević.

Baldo je, kako se dodaje, bio osmatrač i dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, tadašnjeg Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje.

(SB/Banjaluka.net)