Vijesti 15.07.2021.

OKRUŽNI SUD: Prihvaćen sporazum sa Draganom Ševom, za ubistvo monaha će dobiti 18 godina zatvora

ČITANJE: 2 minute

Ne mogu vratiti vrijeme. Da mogu, to bih ispravio. Ali što je učinjeno, učinjeno je i iskreno žalim zbog toga.

Rekao je u sudnici Dragan Ševo (41), optuženi za ubistvo Stefana Ačića, monaha manastira Glogovac u Šipovu, kojem će sutra biti izrečena presuda jer je danas Okružni sud u Banjaluci prihvatio sporazum o priznanju krivice kojim je predviđeno mu bude izrečena kazna od 18 godina zatvora, prenose Nezavisne.

Ševo je izrazio žaljenje i kajanje zbog zločina te je porodici ubijenog monaha izrazio saučešće.

Kako je naveo, zbog teškog ubistva monaha dobrovoljno je potpisao sporazum o krivici te naglasio da je svjesan da se tako odriče prava na suđenje kao i na žalbu.

Slaven Gostimirović, njegov advokat, rekao je da je optuženi od samog početka želio da prizna zločin te da je aktivno sarađivao u istrazi. Prema njegovim riječima, optuženi nije sakrio, prikrio ili prećutao bilo šta što mu je poznato.

“Odmah je iskazivao žaljenje i kajanje, a pred ovaj pretres posebno mi je naglasio da želi da izjavi saučešće oštećenoj porodici”, rekao je branilac.

Prema riječima tužioca Borislava Čekića, sa sporazumom su saglasni i oštećeni. Istakao je da je jedan od razloga za zaključenje sporazuma to što je optuženi već na prvom ispitivanju priznao zločin i sarađivao sa istražnim organima. Takođe je ukazao i na dodatne dokaze koji su prikupljeni tokom istrage i pomogli da se rasvijetli slučaj.

“Korektno se ponašao tokom postupka i smatramo da sve to opravdava sporazum, te da će predloženom kaznom biti postignuta svrha kažnjavanja”, pojasnio je tužilac.

Ševi je olakšavajuća okolnost neosuđivanost i priznanje zločina.

Podsjećamo, monah je ubijen 7. decembra prošle godine, a uboden je dva puta nožem u grudi. Prema optužnici, Ševo ga je ubio iz koristoljublja u konaku manastira Glogovac, gdje je došao s namjerom da od monaha zatraži novac na zajam, ali mu je monah odbio dati novac od priloga. Kada je vidio kesu s novcem, Ševo je ustao i s leđa prišao monahu, a potom ga je dva puta ubo nožem u grudi.

Sa stola je ukrao kesu u kojoj se nalazilo 566 KM, 59 evra, 37 kuna i 10 dinara. Od oštećenog je zahtijevao još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je ukrao još 510 KM i 110 evra. Žrtvu je zaključao u sobi i odnio ključ. Monah je podlegao isti dan oko 20.15, a Ševo pobjegao prema Banjaluci. Nakon dva dana lociran je u motelu “Nana” u Banjaluci, a kada je vidio da je otkriven, sam sebe je ubo nožem u grudi, zbog čega je bio u bolnici.

(SB)

Oznake: Dragan Ševo