Vijesti 12.12.2022.

OKRUŽNI SUD PRIJEDOR: Renatu Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva više osoba

ČITANJE: 2 minute

Renato Marjanović (33) iz Prijedora osuđen je u Okružnom sudu tog grada na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva više osoba na koje je pucao iz automatske puške u prijedorskom kafe baru “4WD”.

Osim za pokušaj teškog ubistva osuđen je i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Presuda, koja je u skraćenom obliku bez punog imena osuđenog objavljena na internet stranici prijedorskog Okružnog suda, nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Prema optužnici Marjanović je pokušaj ubistva počinio 6. marta prošle godine u večernjim časovima. On je to veče iz „opel korse” iz automatske puške ispalio 29 metaka na kafić “4WD” ulici Slavka Rodića i tom prilikom osam projektila pogodilo je unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju i srećom niko nije pogođen.

Prema optužnici motiv napada bila je Marjanovićeva svađa sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigrala u i ispred kafe bara “4WD”. Nakon svađe Marjanović se vozilom dovezao do kafića i sa sjedišta otvorio vatru u namjeri da, kako se navodi u optužnici, ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću.

Marjanović je poslije zločina pobjegao u Banjaluku, gdje je dva dana kasnije uhapšen na osnovu potjernice. On je od ranije poznat policiji po činjenju krivičnih djela, a navodno ima i određenih psihičkih problema.

Policija je od Marjanovića u januaru lani oduzela “folksvagen turan” nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM. Takođe početkom prošle godine hapšen je zbog sumnje da je u ulici Đure Salaja u Prijedoru zapalio kombi koji je u potpunosti izgorio. Ranije je prijavljen zbog nasilja u porodici.

Marjanović je u žižu javnosti dospio u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao sugrađanina bošnjačke nacionalnosti. Marjanović je tog čovjeka tada natjerao da sa prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Fejsbuk profilu nakon čega je uhapšen zbog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje. On je video kasnije uklonio.

Snimak

Atmosferu ispred lokala koji je Renato Marjanović izrešetao kobne večeri je snimio neko od Prijedorčana i postavio na internet.

Na snimku se mogu čuti i psovke i galama više lica, a neko od osoba govori “on je lud, evo ide specijala”. Sve je snimljeno nakon pucnjave i po dolasku policijske patrole na lice mjesta, prenosi Glas Srpske.

(SB)