Vijesti 04.06.2021.

OKRUŽNI SUD: Proces protiv bivšeg policijskog inspektora Nenada Grujića počeo iznova

ČITANJE: 2 minute

Sudski proces protiv bivšeg policijskog inspektora Nenada Grujića, kojeg terete da je od bivšeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića uzeo 20.000 KM, počeo je iznova u banjalučkom Okružnom sudu.

Grujića terete da je s koleginicom Jelenom Florjan, koja je priznala krivicu i osuđena na godinu zatvora, od Vidića tražio 30.000 KM mita, a zatim uzeo 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave, prenose Nezavisne.

Kako je na suđenju Grujiću rekao svjedok, banjalučki okružni tužilac Siniša Vranješ, predmet protiv Vidića, koji je pokrenut na osnovu anonimne prijave za nezakonitosti, nije još završen zbog sudskog procesa koji se vodi protiv Grujića.

Vranješ je rekao da je prije hapšenja Grujića i Florjanove dobio obavijest da će biti podnesena dva izvještaja protiv Vidića, ali ih nije dobio jer su inspektori uhapšeni.

Prema njegovim riječima, predmet protiv Vidića je otvoren i ne može da se završi jer je sva dokumentacija sada u sudu zbog procesa protiv inspektora. On je rekao da ga je iznenadilo hapšenje inspektora, koji su mu, kako je ispričao, govorili da je Vidić veoma loš čovjek. Pojasnio je da tužilac ne može da ima potpun nadzor nad radom inspektora jer su oni u drugoj ustanovi, a po zakonu dok ne dobije izvještaj i dok se ne otvori istraga ne može saslušavati svjedoke, te ne može detaljno ulaziti u njihov rad.

Vidić je ponovio da su mu Grujić i Florjanova tražili novac da bi napisali izmišljenu prijavu protiv njega koja će biti odbačena te prvo tražili 20.000, od toga 10.000 KM je navodno trebalo postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

“Kasnije je Grujić rekao da ne može za 20.000 KM da se to završi jer načelnicima ide po 10.000, a njih da dam kada tužilac obustavi istragu”, rekao je Vidić.

Istakao je da se s Florjanovom i Grujićem sastao u restoranu “Sirano” lani u februaru, gdje mu je jedne prilike Grujić i rekao da treba da da novac. Posavjetovao se s poznanikom u MUP-u RS i odlučio da sve prijavi policiji te je pristao da bude informant. Policija mu je dala označen novac i ozvučila ga. Prvo je 18. februara lani odnio pare Grujiću na parkingu kod pomenutog restorana, a zatim otišao kod Florjanove u kancelariju, gdje je imala pripremljen tekst izjave koji je dopunio tvrdnjama da nije učinio krivično djelo. Istakao je da je Florjanova tad bila nervozna i stalno pitala za kolegu.

(SB)

Oznake: Nenad Grujić