Vijesti 28.12.2020.

OKUPLJANJE U KRUGU: Radnici “Zotovića” izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate

ČITANJE: 2 minute

Radnici Zavoda za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” okupili su se danas u krugu Zavoda kako bi izrazili nezadovoljstvo što im kasni novembarska plata.

Radnici tvrde da će im plata biti uplaćena tek nakon Nove godine.

Srpskainfo kontaktirala je Zavod sa pitanjem zašto radnicima kasni zarada za novembar, u nastavku je njihov odgovor.

– Razumijemo da su radnici Zavoda koji, zajedno sa menadžmentom, vrijedno rade u interesu pacijenta nezadovoljni odstupanjem od nekoliko dana u odnosu na uobičajeno vrijeme isplate plata.

Jednako tako smo uvjereni da svih 920 naših radnika razumiju da Zavod poslovne odluke o isplati plata, kao i o ispunjavanju svih drugih obaveza, donosi u skladu sa trenutnim mogućnostima i sa najboljom namjerom da na racionalan način uskladi cjelokupno poslovanje, održi nivo obima i kvaliteta usluga prema našim pacijentima, posebno u ovim kriznim vremenima. Smatramo da je upravo to razlog što menadžmentu Zavoda nije ni najavljen niti je održan bilo kakav vid štrajka.

Radnici su izrazili nezadovoljstvo koje menadžment uvažava i plate su svakako u prvom redu prioriteta isplate u narednim danima.

Naša poslovna politika će, kao i do sada, biti usmjerena na ulaganje napora da se zadrže postojeća i otvore nova radna mjesta u skladu sa potrebama pacijenata u obimu i vrstu usluga koje pružamo – navode iz Zavoda.

Sindikat: Radnici u nezavidnom položaju

Sindikat fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske održao je protestno okupljanje zbog kašnjenja plata u JU Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

“Poslodavac platu isplaćuje sa zakašnjenjem, odnosno nakon krajnjeg roka za isplatu plata propisanog Zakonom o radu. S obzirom na to da je radnicima plata jedini izvor prihoda, njenim neisplaćivanjem radnicima se ugrožava egzistencija”, saopštili su iz Sindikata radnika fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske.

U ovom sindikatu ističu da se zbog neisplaćivanja plate radnici posebno u periodu praznika stavljaju u nezavidan položaj i ozbiljno se narušava njihovo dostojanstvo.

“Ukoliko poslodavac nastavi sa kašnjenjem u isplati plata radnici će biti prinuđeni da zaštitu svojih prava zatraže kod nadležnog suda”, naveli su u Sindikatu fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske.

(Srpskainfo, Nezavisne)