Vijesti 02.08.2020.

OLAKŠANA PROCEDURA: Više od 9.200 zahtjeva prošlo kroz jednošalterski sistem

ČITANJE: 1 minuta

Od početka primjene tzv. jednošalterskog sistema, koji je uveden prije dvije i po godine u praksu sa ciljem skraćivanja administrativnih procedura – primljena su 9.243 nova zahtjeva iz oblasti građenja.

Kako pojašnjava šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, Dragana Milanović Novčić, ovi zahtjevi se odnose na izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, zatim reklama, rušenja objekata, ekoloških dozvola i slično.

Sve veći broj investitora, posebno onih koji grade manje objekte, koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća i time im olakša da bez gubljenja vremena dođu do potrebne dokumentacije – ističe ona.
Tome u prilog ide i podatak – da su investitori manjih objekata, u više od 90 odsto predmeta pribavili saglasnosti koristeći prednosti jednošalterskog sistema, dok investitori investicionih objekta uglavnom angažuju stručna lica za pribavljanje građevinskih dozola i potrebnih saglasnosti.

Jednošalterski sistem je još jedan u nizu od pokazatelja da Gradska uprava ide u cilju olakšavanja procedura građanima Banje Luke. Investitori više nemaju potrebu da sami pribavljaju određene saglasnosti, koje su uslov za izdavanje građevinskih dozvola, nego to, umjesto njih, obavljaju gradske službe.

Dovoljno je samo da posjete Centar za dozvole Odjeljenja za prostorno uređenje, koji se nalazi u prizemlju zgrade Gradske uprave. Radno vrijeme sa strankama je svakim radnim danom od 8 do 15 časova.

(E.M/banjaluka.net)