Vijesti 09.05.2019.

OLAKŠICA GRAĐANIMA Grad dobio šalter u prostorijama MUP-a

ČITANJE: 2 minute

Na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata Policijske uprave Banjaluka Gradska uprava je dobila mjesto za jedan šalter na kojem će građani uskoro moći dobijati dokumente kao što su rodni listovi te ovjeriti dokumete.

U pitanju je lokacija koja je Banjalučanima poznatija kao prostorije CIPS-a gdje se izdaju lične karte, vozačke dozvole te pasoši. Da bi dobili te dokumente potrebni su im rodni listovi ili neki drugi dokumenti  a da bi ih dobili moraju otići u zgradu Gradske uprave ili u neki od uslužnih centara koji su prilično udaljeni od te lokacije. Nakon toga  se ponovo moraju vraćati na prvobitnu lokaciju zbog čega se gubilo dosta vremena.

Da bi se to izbjeglo, načelnica Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović je rekla da će u prostorijama MUP-a RS za izdavanje ličnih dokumenata biti otvoren mini uslužni centar za građane sličan onima u Boriku i na Starčevici.

– Dobili smo saglasnost ministarstva unutrašnjih poslova RS za taj projekat i oni su nam ujedno i omogućili da taj šalter bude u istoj  prostoriji gdje se izdaju dokumenti. U toku je obilježavanje tog prostora da se vidi da se radi o šalteru Gradske uprave i radi se umrežavanje sistema. Moramo imati informatički pristup našoj baza matičnih knjiga Sve se to priprema i očekujem da će uskoro biti završeno i stavljeno na raspolaganju građanima – kazala je Pavlovićeva.

Objasnila je da će se tu moći izvaditi izvodi iz matičniih knjiga rođenih, umrlih i vjenčanih te sve ono što je potrebno građanima a  po potrebi će moći i overiti  dokumente.

– Za početak će jedan službenik Gradske uprave raditi na tom šalteru, dok ne vidimo kakve su potrebe građana. Ako vidimo da je obim posla veći  onda ćemo se prilagođavati –kazala je ona.

Naglasila je da je cilj da se zadovolje potrebe građana koji vade lične karte ili pasoše a da bi te isprave dobili potrebni su im određeni dokumenti koje izdaje Gradska uprava.

– To će olakšati život građana Banjaluke ali i onih koji žive u dijaspori i koji dolaze u grad da produže dokumente. Uskoro će to moći sve odraditi na jednom mjestu a ne gubiti vrijeme i ići u centar grada do Uprave pa se vraćati nazad da predaju zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata – navela je ona.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u februaru ove godine najavio da Grad pregovara sa MUP-om RS da se na lokaciji gdje se izdaju lični dokumenti Gradska uprava dobije jedan šalter kao vid pomoći građanima koji rješavaju administrativne probleme.

(Srpskainfo)