Svijet 30.12.2022.

OLAND: Merkelova rekla istinu, jedini cilj sporazuma u Minsku bio da Kijev dobije na vremenu za naoružavanje

ČITANJE: 1 minuta

Minski sporazumi bili su pokušaj da Kijev dobije na vremenu kako bi ojačao vojsku, izjavio je u intervjuu za „Kijev Indipendent“ bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji je bio jedan od potpisnika dokumenta iz 2014. godine za rešavanje ukrajinske krize.

„Angela Merkel je bila u pravu. Od 2014. godine, Ukrajina je jačala svoj vojni potencijal. Zaista, ukrajinska vojska je potpuno drugačija, nego 2014. godine. Postala je bolje opremljena i obučena. Kijev je dobio takvu mogućnost zahvaljujući Minskim sporazumima“, rekao je Olanda koji je bio na funkciji francuskog predsednika od 2012. do 2017. godine.

Oland je istakao da geopolitička situacija nakon 2014. godine nije bila pogodna za Ukrajinu, a Zapadu je bio potreban predah.

Bivši francuski predsednik Oland je, pored nekadašnje nemačke kancelarke Merkel, tadašnjeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, kao i aktuelnog ruskog lidera Vladimira Putina, jedan od potpisnika Minskih sporazuma.

Početkom decembra, nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel je u intervjuu izdanju „Cajt“ otkrila koji je bio cilj Minskih sporazuma, podseća Sputnjik.

Prema njenim rečima, Minski sporazumi iz 2014. godine bili su pokušaj da Ukrajina dobije na vremenu.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je izjava Merkelove za njega bila neočekivana. Ruski lider je naglasio da je uvek polazio od toga da su nemačke vlasti iskrene u odnosu prema Rusiji, prenosi politika.rs.

(SB)

Oznake: Fransoa Oland