Svijet 27.07.2020.

OLBRAJTOVA SE PROTIVILA OTCJEPLJENJU SRSKE: Kako je 1995. propao Klintonov plan da se riješi pitanje BiH

ČITANJE: 1 minuta

“Ukoliko bosanski muslimani ne mogu da ubijede bosanske Srbe da njihova budućnost leži u reintegraciji u BiH, nema smisla blokirati mirno razdvajanje zajedničke države, po čehoslovačkom modelu”, stoji u poverljivim dokumentima iz 1995. godine koje je objavila predsjednička biblioteka Bila Klintona.

Kako prenose britanski mediji, dokumenti govore da je bivši šef Bijele kuće nekoliko mjeseci prije sklapanja Dejtonskog sporazuma, tražio od Vlade u Sarajevu 1995. godine da načini ustupke Srbima u BiH kako bi se okončao rat.

Sprovođenje Klintonovog plana počelo je nekoliko nedelja prije pada Srebrenice i uključivalo je postizanje mirovnog sporazuma kojim bi Bosna bila podeljena na dva približno jednaka entiteta, a plan je bio da Federacija muslimana i Hrvata dobije nešto manje od polovine države, dok bi Amerikanci razmotrili pritisak na muslimansku stranu da pristane na ideju da Srbi u Bosni u roku od dve do tri godine po okončanju rata održe referendum za izdvajanje iz BiH, piše Kurir.rs

U slučaju da tako smišljen plan propadne, alternativa je bila da se povuku mirovne snage UN, prekine embargo na isporuku oružja BiH i pruži vazdušna podrška muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Srba.

U tajnim dokumentima dalje se navodi da ovakvi planovi nisu podržali neki članovi Klintonove administracije.

Dejvi Šefer, savjetnik tadašnje ambasadorke pri UN, a kasnije državne sekretarke Medlin Olbrajt, napisao je da je to “vrlo klizav teren”: “Srbi su zauzeli veliki deo teritorije zahvaljujući etničkom čišćenju, a sada im omogućavamo demokratski referendum da to potvrde”, naveo je Šefer.

(N.S/ Banjaluka.net)