Sport 07.12.2019.

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu.

Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo.

Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da su i ove godine prvi u regionu pustili skijalište u rad.

– Pustili smo u rad novi lift kapaciteta 1.200 skijaša na sat, uradili osvjetljenje na dužini od pet kilometara i zahvaljujući ski-liftu “Sidro” omogućeno je noćno skijanje na cijeloj stazi Poljice. Sistem za vještačko osnježivanje je u pogonu, uradili smo novo jezero, tako da smo zadovoljni urađenim investicijama – naveo je Ljevnaić.

On kaže da će sada biti rasterećena gužva na šestosjedu Poljice, te da se novom stazom koja je pokrivena sistemom za osnježavanje može spustiti do početne stanice gondole, koja je otvorena prije sedam dana.

Ljevnaić je istakao da je Јahorina najveći biser Republike Srpske, te da su sve uspjeli da realizuju zahvaljujući Vladi Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Јahorina Nedeljko Elek rekao je da je engleski list “Gardijan” proglasio Јahorinu za jednu od 10 najboljih ski-centara u Evropi.

On ističe da će tokom ljetne turističke sezone Јahorina biti najposjećeniji centar u jugistočnoj Evopi.

– Ispunili smo obećanja da će Јahorina biti turistička destinacija i planiramo dosta investicija za ljeto koje su već spremne. Mnoga iznenađenja nas čekaju – istakao je Elek.

Bernard Keršbaum, predstavnik kompanije “Dopelmayr” koja se bavi instalacijom ski-liftova, rekao je da im je ovo prvi projekat u BiH, a ski-lift “Sidro” će biti lak za održavanje i trebalo bi da traje 40 godina.

Uručujući poklon direktoru Olimpijskog centra “Јahorina”, on je rekao da ova planina ima sjajan potencijal i da se nadaju budućim zajedničkim projektima.

U okviru svečanog otvaranja ski-sezone večeras će na Јahorini koncert održati svjetski poznata muzička zvijezda Brajan Feri.

(Srna)