Sport 12.11.2016.

Olimpijski šampion Davor Štefanek posjetio rvače Borca

ČITANJE: 3 minute

Odgovor na pitanje: “Kako se postaje Olimpijski šampion?”, mališani Rvačkog kluba Borac dobili su iz prve ruke. Od srpskog rvača Davora Štefaneka, osvjača zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Na poziv banjalučkog kluba, Štefanek se rado odazvao, jer kako kaže u amanet želi da pored osvojenih medalja, ostavi i prenese dio svog iskustva.

Naročito onim najmlađim, koji su tek zakoračili u svijet rvačkog sporta.

“Cilj nam je da što bolje promovišemo rvanje i da pomognemo Rvačkom klubu Borac. Oni rade već nekoliko godina i nemaju baš neke posebne uslove. Mi smo došli da im malo pomognemo, da promovišemo rvanje i da ima što više rvača. Bilo bi dobro da im i Grad Banjaluka malo pomogne, da momci mogu da dolaze na takmičenja kako bi mogli da stvorimo nekog novog svjetskog i olimpijskog šampiona”, rekao je Davor Štefanek, olimpijski šampion u rvanju.

Ovo je podneblje koje može da iznjedri osvajače medalja sa najvećih takmičenja, kaže Štefanek koji najbolje zna kako se stiže do vrha. Više od 10 godina, nalazi se među najboljim svjetskim rvačima. Od juniorskih dana do ovih potonjih Olimpijskih u Riju, Štefanek je prošao sportsko “sito i rešeto”. Odricanja, rad i volja doveli su ga do najviše stepenice olimpijskih podijuma.

“Recept je taj da moraš vjerovati u sebe i da budeš istrajan do kraja. Upornost i rad se uvijek na kraju isplati. Ja sam to osjetio. Do 29. godine sam osvojio titulu svjetskog šampiona i tri evropske medalje. I onda sam u Riju stigao i do samog svjetskog vrha”, kazao je Štefanek.

Štefanek je otkrio da je dobio, kako kaže, “mali milion” poruka podrške sa “ove strane Drine” tokom olimpijskog turnira i da je dolazak u Banjaluku, prilika da se bar donekle zahvali na tome. Ipak, njemu su najviše bili zahvalni oni zbog kojih je došao.

“Veoma nam je drago što je Davor Štefanek došao da nas vidi. Želja nam je da i mi jednog dana budemo šampioni kao što je on”, kažu Stefan i Nikola iz Rvačkog kluba Borac.

Davor Štefanek nije štedio riječi hvale na račun svojih domaćina, Rvačkog kluba Borac. U ovom klubu kažu da te riječi prijaju, obavezuju i daju motiv za dalji rad.

“Skočićemo, pa ćemo reći hop. Već smo u rangu tih velikih takmičenja. Možda je prvi cilj, medalja sa Mediteranskih igara. Ipak, nju treba očekivati tek za nekih 7-8 godina, jer je to prosječno vrijeme koje treba da prođe kako bi se stvorio dobar rvač. Mi ćemo da idemo korak po korak, strpljivo i sada nam je cilj da budemo prisutni na što više međunarodnih takmičenja”, istakao je Saša Lazić, trener Rvačkog kluba Borac.

Saradnja Rvačkog kluba Borac sa Davorom Štefanekom, nastaviće se u budućnosti. Zlatni olimpijac obećao je da će čim prije pokušati da nađe prostor u svom sportskom kalendaru kako bi i lično prisutvovao treninzima kluba i kako bi demonstrirao svoj način rada – koji ga je doveo do najsjajnijeg odličja na Olimpijskim igrama.

(ATV)