Svijet 11.01.2023.

OLUJNE KIŠE U KALIFORNIJI: Automobili propali kroz rupu na putu u Los Anđelesu

ČITANJE: 2 minute

Olujne kiše u Kaliforniji usmrtile su 17 ljudi, petogodišnje dijete vodi se kao nestalo, a vlasti su naredile evakuaciju iz brojnih područja. U Los Angelesu je nastala ogromna rupa na putu u koju su propala dva automobila. Na svu sreću, vlasti su uspjele izvući i spasiti vozače.

Olujne kiše su posljednja dva dana padale na tlo zasićeno vodom te izazvale velike poplave, čupale stabla, izlijevale se preko puteva i presjekle saobraćaj i snabdijevanje strujom, a ponegdje su bujice odnosile automobile.

Broj žrtava olujnog nevremena posljednjih nedjelja narastao je na 17, a to je više ljudskih života nego što su odnijeli požari u posljednje dvije godine, objavi je ured guvernera Gavina Newsoma. Zatraženo je da najmanje 34.000 ljudi napusti svoje domove. “Našim mukama nije kraj. Očekujemo da će se oluje nastaviti sve do 18. januara”, rekao je guverner na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Meteorolozi navode da će Kaliforniju pogoditi nova oluja

“Za sada je potvrđena smrt 17 ljudi”, rekao je, no broj žrtava mogao bi biti i veći. U gradiću Paso Robles, na pola puta od Los Anđelesa do San Franciska, u ponedjeljak je voda odnijela petogodišnjeg dječaka i on se vodi kao nestao, objavio je šerif. Bujica je zarobila automobil u kojem je bio s majkom, koju je izvukao komšija. Vlasti su u ponedjeljak morale prekinuti potragu zbog oluje.

U Bejkersfildu su dvojica vozača poginula kada se na put srušilo stablo, izvijestio je Los Angeles Times. Juče je nekih 110.000 domaćinstava i poslovnih subjekata bilo bez struje, navodi stranica PowerOutage. Meteorološke službe (NWS) navode da će, nakon kratkog predaha sinoć, Kaliforniju pogoditi nova oluja sa do 18 centimetara kiše na sjeveru te američke savezne države.

“Zagrijavanje planeta povećava učestalost i intenzitet vremenskih ekstrema”

Iako je teško utvrditi direktnu vezu između niza ovih oluja i klimatskih promjena, naučnici redovno objašnjavaju da zagrijavanje planete povećava učestalost te intenzitet ekstremnih meteoroloških pojava.

Oluja je prošle sedmice već prekinula snabdijevanje strujom za hiljade stanovnika te izazvala velike poplave i klizišta, samo nekoliko dana nakon bujične kiše na samu Novu godinu. Te velike kiše ipak neće biti dovoljne da napune vodne zalihe Kalifornije jer bi za to trebalo nekoliko zima s izuzetno velikim količinama kiša, kažu stručnjaci.