Vijesti 16.12.2017.

Olujno nevrijeme u Banjaluci pokazalo rupe u sistemu zaštite: Ne pomažu ni pozivi u pomoć

ČITANJE: 5 minuta

Građani i studenti ogorčeni su što im u noći olujne katastrofe niko od nadležnih nije došao pomoći, kao i što su posljedice nevremena i dalje vidljive na svakom koraku.

Pet dana poslije olujnog vetra grad je u haosu, polomljeno drveće još nije uklonjeno, polupani krovovi vise, a ogročeni građani nezadovoljni su reakcijom gradskih službi u kobnoj noći, kao i nakon nevremena.

Prebacivanje nadležnosti s jednih na druge, opet je stanovnike mnogo koštalo, kada, kako tvrde građani, vatrogasci nisu mogli izaći u pomoć, jer to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

Studenti ignorisani

U noći sa 12. na 13. decembar uspaničeni studenti iz doma mahom su zvali broj 123, zbog straha od kiše, ali su, tvrde dobijali samo odgovore da ne mogu doći, jer niko nije ugrožen.

Student i predsjednik Unije studenta RS, zvao je, tvrdi, vatrogasce u noći između utorka i srijede, kada studenti nisu znali kako da se ponašaju.

– Dom je bio u haosu, pa smo zvali vatrogasce i rekli smo da nemamo struje i da nam voda ulazi u sobe, te da nam treba neka moralna podrška. Tražili smo bili kakvu pomoć i nekoga da se pojavi i pomogne, ali niko nije došao. Zvali smo i civilnu zaštitu, međutim, tu nam se niko nije ni javio – tvrdi Savić, koji je pomoć zvao iz prvog paviljona.

Dodaje da su ga vatrogasci pitali „da li nešto gori“, te rekli da ne mogu na teren jer studenti nisu ugroženi.

– Ponovo sam zvao vatrogasce u srijedu ujutru da nam pomognu sa evakuacijom, jer nikada to nismo radili i bili smo u panici, čak se jedan momak u svom tom haosu okliznuo i pao. Rekli su mi da ne razumiju šta hoću od njih i da tu nemaju šta intervenisati – kaže Savić i dodaje da ni drugi dan kada su student čistili dom niko od nadležnih ekipa se nije javio.

Građani bez krova

Nismo nadležni, odgovorili su vatrogasci i Mirjani Šarić iz Obilićeva, koji, tvrdi ona, ni do danas nisu došli do njihove zgrade koja je ostala bez krova u oluji.

– Zvala sam u tri ujutru, kada je duvao vetar i niko nije htio doći. Drugu noć, kada sam pokisla u krevetu ponovo sam zvala da dođu i sa krova skinu dijelove koji su opasni koji mogu nekoga da ubiju ako otpadnu, i tada su rekli da nisu nadležni – tvrdi ona.

Dodaje da do danas niko od nadležnih nije kontaktirao ZEV te zgrade, niti se penjao na krov.

– Radnici koji su bili na našem krovu, došli su privatno da pomognu, ali nisu mogli ništa da urade. Znam da niko od vatrogasaca nije bio na krovu jer ja imam ključ. Ako kiša ponovo padne, opet će voda ući u zgradu – kaže razočarana stanarka.

Privatnu pomoć zbog oštećenog krova, potražili su i iz Banskog dvora, jer su im, kako saznajemo, vatrogasci rekli da se ne smiju penjati dok se vjetar ne smiri.

Porušeno drveće

Banjalučani poslije svega komentarišu da nas poplave iz 2014. godine ništa nisu naučile i da i dalje nema organizacije i koordinacije gradskih službi u slučaju nevremena. Među ljudima je ogorčenje što i dalje po gradu „leže“ stabla porušena u nevremenu.

– Ovo je katastrofa, pa ni granje nije sklonjeno sa ulica. Iz Grada stalno govore da su non-stop na terenu, ali ja ne vidim rezultate. Znam samo da se u svom tom haosu otvaraju nova dečja igrališta, pa nije stvarno trenutak za to, dok neki ljudi ne znaju kako će dočekati noć – govori Nikolina Nešić.

Radimo 24 sata

Iz Odsjeka za civilnu zaštitu tvrde da vredno rade, ali da je nemoguće da sve stignu. Za pet dana vatrogasci su imali oko 85 većih intervencija i mnogo manjih, a samo u utorak su intervenisali 46 puta, pojasnili su u ovom odsjeku.

– Poziv, da visi komad lima sa krova, od jedne studentkinje iz doma, primili smo oko dva časa ujutro u utorak, a tridesetak minuta kasnije i od jednog studenta. Na oba poziva im je odgovoreno da su nam sve ekipe trenutno na terenu i da se zbog olujnog nevremena ne možemo penjati na krov iz bezbjednosnih razloga – kažu u Odsjeku.

Dodaju da i danas rade na otklanjanju posljedica olujnog nevremena, ali da je zbog broja poziva i posla koje obavljaju nepohodno vrijeme da na sve njih odgovore.

– Napominjemo da nas niko nije obavijestio ni za kakvu evakuaciju iz Studentskog doma, osim jednog nepristojnog poziva koji ne želimo da komentarišemo. Ako je i bilo reči o evakuaciji, zar je potrebno da im to vrše vatrogasci, zar je i tada neko bio životno ugrožen, da li su se evakuisali zbog požara, pa da bi došlo do ovakvog poziva? – navode u ovom odsjeku.

Posla za još sedam dana

I u firmi “Tamaris”, koja održava zelenilo u gradu, kažu da su angažovali i dodatne radnike na uklanjanju porušenog drveća, te da rade po prioritetima.

Do sada su, kažu sklonili stotinjak stabala, prečnika od dvadeset do 100 centimetara, danas bi na redu trebalo da bude drveće u parku “Mladen Stojanović”, a sav posao u gradu bi mogao da bude završen do kraja iduće sedmice.

– Prvo sklanjamo polomljeno drveće koje je naslonjeno na objekte i prijeti da padne, a stabla koja su već na zemlji i koja ne smetaju pešacima da prođu nisu prioritet – rekli su u ovom preduzeću i pojasnili da polomljena stabla odvoze u novu “Toplanu”, koja će grijati na drvnu sečku.

(EuroBlic)