Vijesti 11.01.2019.

OMBDUSMAN ZA LJUDSKA PRAVA Nakon protesta vezanih za “Pravdu za Davida” otvorili smo pet novih predmeta

ČITANJE: 1 minuta

Imamo u radu više od 5.000 predmeta, a najčeće se ljudska prava krše dužinom sudskih i upravnih postupaka, rekla je ombudsman za ljudska prava BiH Nives Jukić.

Istakla je da jedan od tih sudskih postupaka traje od 2013. godine, ali da u sudu nisu mogli precizirati kad će on biti okončan, jer su pretrpani hiljadama predmeta.

Na novogodišnjem prijemu ombudsman Ljubinko Mitrović je pozvao novinare da mu postavljaju pitanja svih 365 dana u godini, jer će uvijek biti dostupan za medije, koji su najdragocjeniji saveznici ombudsmana u zaštiti ljudskih prava.

– Imamo ozbiljne razloge za zabrinutost, kad su u pitanju prava svih građana BiH- poručila je ombudsman Jasminka Džumhur.

Na pitanje novinara o progestima grupe “Pravda za Davida” ombudsman Mitrović je rekao da konstantno na ovom predmetu radi od 10. maja.

– Znamo šta se desilo 25. decembra i nakon toga smo otvorili četiri predmeta, o učešću djece, o privođenju novinara i o organizovanju i legalnosti skupa.Tražili smo smo od policije sve podatke o navedenim aspektima dovađaja. Nakon 30. decembra otvorili smo i peti predmet. Sve smo tražili i od tužilastva. Duboko smo involvirani u sve ovo. Neefikasnost pristupa pravdi, sporost rješavanja i nejasne procedure najproblematičniji su aspekti kršenja ljudskih prava u BiH – rekla je Džumhur.

(Srpskainfo)