OMBDUSMAN ZA LJUDSKA PRAVA Nakon protesta vezanih za “Pravdu za Davida” otvorili smo pet novih predmeta

Imamo u radu više od 5.000 predmeta, a najčeće se ljudska prava krše dužinom sudskih i upravnih postupaka, rekla je ombudsman za ljudska prava BiH Nives Jukić.

Istakla je da jedan od tih sudskih postupaka traje od 2013. godine, ali da u sudu nisu mogli precizirati kad će on biti okončan, jer su pretrpani hiljadama predmeta.

Na novogodišnjem prijemu ombudsman Ljubinko Mitrović je pozvao novinare da mu postavljaju pitanja svih 365 dana u godini, jer će uvijek biti dostupan za medije, koji su najdragocjeniji saveznici ombudsmana u zaštiti ljudskih prava.

– Imamo ozbiljne razloge za zabrinutost, kad su u pitanju prava svih građana BiH- poručila je ombudsman Jasminka Džumhur.

Na pitanje novinara o progestima grupe “Pravda za Davida” ombudsman Mitrović je rekao da konstantno na ovom predmetu radi od 10. maja.

– Znamo šta se desilo 25. decembra i nakon toga smo otvorili četiri predmeta, o učešću djece, o privođenju novinara i o organizovanju i legalnosti skupa.Tražili smo smo od policije sve podatke o navedenim aspektima dovađaja. Nakon 30. decembra otvorili smo i peti predmet. Sve smo tražili i od tužilastva. Duboko smo involvirani u sve ovo. Neefikasnost pristupa pravdi, sporost rješavanja i nejasne procedure najproblematičniji su aspekti kršenja ljudskih prava u BiH – rekla je Džumhur.

(Srpskainfo)

NOVI SIMBOLI BANJALUKE U toku pripreme za realizaciju tri međunarodna arhitektonska konkursa

Međunarodni arhitektonski konkursi na osnovu kojih će se definistati izgled kongresno konferencijske dvorane, mosta u Docu, te centralnog područja grada biće objavljeni do kraja februara. Radi se o projektima koji bi trebali s jedne strane da omoguće da Banjaluka dobije reprezentativne objekte koji će biti njeni simboli, a s druge strane da obezbijede privredni i

DODIK: SDA izigrala načelni dogovor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je SDA izigrala raniji načelni dogovor i da je SNSD ponovo izigran od Bošnjaka kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH. “Formirali smo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijum Doma. SDA je tu utrpala svoje kandidate, a onda su pobjegli

Fudbaleri Borca krenuli sa pripremama, čeka se Boateng

Prozivci u Fudbalskom klubu Borac koju je obavio trener Darko Vojvodić prisustvovala su 34 igrača, među kojima su i novajlije iz Voždovca Aleksandar Mirković i Aleksandar Pajčin koji se u banjalučkom prvoligašu nalaze na probi. 

ISKORISTITE NEODOLJIVU M:TEL PONUDU: HBO sadržaji za hladne januarske dane

Najbolji odmor nakon novogodišnjih tulumarenja, upravo je onaj koji ćete provesti u svom domu uz dobre filmove i serije. A za vaše potpuno uživanje ispred TV ekrana pobrinuo se i m:tel sa svojom aktuelnom ponudom za nove i postojeće korisnike TV Paketa – besplatan HBO dodatni paket koji možete da aktivirate do kraja januara i