Vijesti 29.11.2015.

Ombudsman: Sud poništio odluku o isključenju učenika

ČITANJE: 2 minute
kotor varos
Ombudsman za djecu Republike Srpske saopštio je da je Okružni sud u Banjaluci, poništavajući odluku Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” iz Kotor Varoša o isključenju učenika iz škole zbog neopravdanih časova, samo potvrdio raniju preporuku ombudsmana.

Iz institucije Ombudsmana za djecu Republike Srpske ističu da je Ombudsman za djecu preporukom od 23. juna prošle godine konstatovao da je škola učinila propust u radu na štetu prava učenika, te naložio školi da poništi vaspitno-disciplinsku mjeru – što škola nije učinila, a što je sud svojom odlukom i potvrdio.

-Svojim propustom škola je povrijedila Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ali i Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika, a time i pravo učenika da se o njegovim pravima, obavezama i odgovornostima odlučuje u skladu sa Zakonom i najboljim interesom djeteta- navedeno je u saopštenju.

Iz institucije Ombudsmana napominju da je Okružni sud u Banjaluci 15. oktobra poništio odluku Srednjoškolskog centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš o izrečenoj vaspitno-disciplinskoj mjeri – isključenje učenika iz škole, iz razloga što je osporeni akt donesen na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pri čemu su učinjene i povrede pravila postupka, a što je dovelo i do pogrešne primjene materijalnog prava.

-U obrazloženju odluke navodi se da nije utvrđena činjenica zbog čega je došlo do izostanka učenika sa časova, te da nema dokaza koji bi ukazivali da je u postupku koji je prethodio donošenju osporenog akta škola provela postupak radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su od važnosti za donošenje zakonitog i pravilnog rješenja, što obavezuje i na uzimanje izjave od samog učenika u prisustvu njegovih roditelja- nevedeno je u saopštenju.

(Agencije)