Region 08.01.2022.

Omikron postao dominantan u Sloveniji

ČITANJE: 1 minuta

Omikron varijanta korona virusa postala je dominantna u Sloveniji, većinom se širi lokalno, ali zabilježeno je i više uvezenih slučajeva među mladima koji su novu godinu proslavili u Beogradu, a mediji javljaju da je omikron prodro i u jednu bolnicu.

Među skoro 900 mladih koji su u organizaciji jedne slovenske turističke agencije novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 infekcija, a većina tih zaraza odnosi se na omikron varijantu, kazala je u petak na konferenciji za novinare Nuška Čakš Jager iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Po podacima dva slovenska laboratorija ovlaštena za analizu uzoraka zaraženih, omikron varijanta u Sloveniji je posljednjih dana postala dominantna.

U Nacionalnoj laboratoriji za zdravlje, okolinu i hranu (NLZOH) naveli su u petak da je među njihovim pozitivnim  PCR testovima udio omikrona već 63 odsto.

Udio omikrona još je veći u uzorcima koji su analizirani na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju (IMI) i iznosi 82 odsto, potvrdio je predstojnik te ustanove Miroslav Petrovec.

Kako prenose slovenski mediji, najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze omikronom rezultat je lokalnog prenosa u populaciji, a većina zaraženih epidemiolozima koji traže njihove kontakte navodi da ne znaju gdje su se zarazili ili da je vjerovatno riječ o zarazi unutar porodice.

Kako je sinoć objavila Slovenska televizija, potvrđeno je da je omikron varijanta prodrla i u bolnicu Jesenice, gdje je njim zaraženo 11 zaposlenih i 11 bolesnika, a zbog tog je slučaja zatvoren odjel abdominalne hirurgije koji do daljnjega neće primati pacijente, prenosi Hina.

(A.M.)