Politika 13.07.2021.

OMLADINA SDA: Kada zakon o negiranju genocida bude nametnut, prvi kandidat za hapšenje biće Dodik

ČITANJE: 2 minute

Iz Asocijacije mladih SDA (AM SDA) su poručili da će član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik biti “prvi kandidat za hapšenje, a nakon što se usvoji zakon o negiranju genocida”.

Reagovali su nakon što je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ponovo “negirao genocid u Srebrenici te vrijeđao porodice žrtava”, prenosi Klix.

“Dok je cijeli civilizirani svijet iskazivao poštovanje prema porodicama nevino ubijenih žrtava genocida nad Bošnjacima, Milorad Dodik, negator genocida i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će najozbiljniji kandidat za hapšenje, nakon što uskoro bude usvojen zakon o negiranju genocida u našoj zemlji”, istakli su.

Podsjetili su na njegovu izjavu da su tabuti u Memorijalnom centru Potočari, kod Srebrenice, “prazni”.

“Milorad Dodik jučer se veselio uz muziku, odapinjući otrovne strelice, grubo vrijeđajući porodice žrtava genocida skandaloznom izjavom kako su ‘tabuti prazni, da u njima nema ništa i da se stavi samo ime'”, naveli su u AM SDA.

Njegove izjave su nazvali “bolesnim”.

“U genocidu koji je Dodik već javno priznao, pa potom u svom švercerskom maniru porekao, dokazano je da su grobnice ubijenih Bošnjaka prekopavane, a njihovi posmrtni ostaci premještani, pa ponovo zakopavani, ponekad i na udaljenosti od 30 kilometara. Mnoga tijela nikada neće biti kompletirana, a mnoga nikada ni pronađena. Tako je uspostavljan ‘srpski poredak’ koji u svojim bolesnim izjavama i političkim nastupima brani Milorad Dodik”, ocijenili su.

Kako su naglasili, zemaljska pravda je neizbježna.

“Možda se ideja o skorašnjem krivičnom gonjenju negatora genocida nad Bošnjacima Miloradu Dodiku čini nestvarnom i dalekom, ali četiri doživotne kazne i 700 godina zatvora dosuđenih cjelokupnom bivšem vojnom i političkom vrhu RS-a, bosanski su pozdrav neizbježnoj zemaljskoj pravdi”, mišljenja su.

Prema saopćenju AM SDA, “prizivajući suživot i zajedničku budućnost svih građana Bosne i Hercegovine, žele vjerovati da ove gnusne i bestijalne izjave kojima pomirenje podriva srpski član Predsjedništva, nisu stavovi koje slijede njihove kolege, mladi socijaldemokrati u Dodikovoj partiji”.

(SB)

Oznake: SDA