Magazin 06.05.2016.

Ona je pročitala 500 self-help knjiga umjesto vas

ČITANJE: 2 minute
knjige
Knjige za samopomoć mogu da budu korisne u nekim situacijama. I u njima definitivno može da se pronađe ponešto pametno, što će vam zaista koristiti da prevaziđete neke probleme ili unaprijedite određene vještine.

Ali ima i par problema sa njima. Mnoge su slične, mnoge su glupe, a one mudre stvari su obično skrivene u gomili nebitnih informacija.

To je shvatila naučnica po imenu Susie Moore koja je pročitala i analizirala 500 self-help knjiga. I otkrila je 5 najvažnijih lekcija koje možete da saznate u njima. Evo ih:

1. Prihvatite odgovornost

Da biste dobili život o kome maštate moraćete da preuzmete odgovornost za vaš život. Zaboravite na roditelje, bivše ljubavi, prilike koje ste propustili ili one koje niste ni dobili. Put vašeg života zavisi samo od vas.

2. Možete da bude bilo ko

Nivo do koga ćete koristite vaše mogućnosti i talente zavisi samo od vas. Ipak, na kraju bi trebalo da ih koristite da biste pomagali drugima. Imate odgovornost da budete uspješni upravo koliko mislite da možete da budete.

3. Važno je kako razmišljate

Osjećate se užasno? To u velikoj mjeri zavisi od toga kako i o čemu razmišljate. Dobra stvar je što možete da promjenite način razmišljanja.

4. Cijenite sebe

Trebalo bi da shvatite da ste vrijedni samo zato što postojite takvi kakvi jeste. Ne morate čak ništa ni da radite. Dovoljno je da budete to što jeste. I cijenite to.

5. Postoji viša sila

Moore kaže da se oko ovog zaključka neće svi složiti ali to je jedan od najvažnijih zaključaka 500 najpopularnijih knjiga za samopomoć. Trebalo bi da računate i na višu silu. Boga, sreću. Kako god želite da ga zovete. Poenta je da radite najbolje što možete i onda imate pravo da očekujte da će vam viša pomoći da ostvarite ciljeve.

(Domino magazin)