Biznis 20.02.2021.

ONLAJN KUPOVINA SE SELI NA DOMAĆI TEREN: Građani BiH najčešće naručuju garderobu i kozmetiku

ČITANJE: 2 minute

Građani BiH su prošle godine pomoću interneta iz stranih zemalja naručili robu u vrijednosti od 3.122.736 KM, što je oko dva miliona KM manje u odnosu na 2019. godinu.

Istovremeno porastao je broj bh. kompanija koje su otvorile mogućnost online kupovine i dostave robe, pišu “Nezavisne”.

Razloge za ovaj trend treba potražiti upravo u pandemiji virusa korona, koja je smanjila broj letova iz stranih država iz kojih su inače građani BiH naručivali robu.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) jasno pokazuju da su bh. građani na online kupovinu prošle godine potrošili manje nego u prethodne dvije godine.

U UIO su za “Nezavisne” naveli da su građani BiH 2019. godine izdvojili 5.290.144 KM, dok je ta vrijednost 2018. iznosila 4.911.290 KM i objasnili da je vrijednost paketa do 300 KM oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina.

Građani su najčešće iz stranih zemalja naručivali tekstilne proizvode, najviše garderobu, te kozmetiku.

Istakli su da se mora uzeti u obzir da je zbog pandemije uzrokovane virusom korona značajan broj kompanija koje posluju u BiH otvorio mogućnost online kupovine i dostave robe.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, u razgovoru za “Nezavisne” rekla je da online kupovina u BiH nije ništa novo, te da je odavno prisutna čak i za osnovne životne namirnice.

“U prošloj godini je priča o uvozu iz Kine malo stala zbog pandemije virusa korona. Mnogi brendovi koji su došli na naše tržište su odmah otvorili i online prodaju garderobe, obuće i tehnike”, kazala je Marićeva.

Dodala je da građani putem kupovine u virtuelnom prostoru mogu da biraju veličinu, boju, broj, a tu robu mogu i da vrate ukoliko ona ne odgovara.

Dodala je da su mnogi građani u periodu pandemije pribjegli internetskom šopingu iz prodavnica sa teritorije BiH.

Smatra da ipak online kupovina kod nas još nije toliko zaživjela, prije svega zbog neupućenosti i neznanja građana.

(N.S)

Oznake: online kupovina