Vijesti 20.07.2020.

“ONLAJN OBRAZOVANJE NIJE RJEŠENJE”: U slučaju ponovne nastave na daljinu roditelji će od Vlade tražiti isplatu naknade

ČITANJE: 2 minute

Grupa roditelja pokrenula je online peticiju da ukoliko se u septembru nastava bude odvijala na daljinu Vlada RS snosi troškove učenja đaka na taj način da se roditelju po djetetu isplaćuje mjesečna naknada od 500 KM, jer bi u tom slučaju roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom djetetu ili da plati stručno lice, saznaju “Nezavisne”.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe za “Nezavisne” da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

“Vjerujem da sve nas koji imamo djecu školskog uzrasta već muči pitanje šta će se desiti ove školske godine. Da li će djeca pratiti nastavu iz školskih klupa ili preko TV ekrana? Mnogo nas je koji se bojimo te neizvjesnosti i onoga što dolazi. Prvo smo krenuli s online peticijom čisto da ispitamo javno mjenje oo tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nakon toga s našim zahtjevima i prema Vladi RS “, ističe Jovičićeva.

Jovičićeva je dodala da roditelji smatraju da online obrazovanje nije rješenje, posebno ne za osnovce.

“Međutim, nadamo se i vjerujemo da će, kada zaprijetimo nekome ‘po džepu’, početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni”, pojasnila je Jovičićeva.

Zahtjevi ukoliko dođe do online nastave

– da se svakom učeniku obezbijedi potrebna tehnička oprema

– da se omoguće odlasci na konsultacije

– da aplikacije budu jednostavne za korištenje

– način nastave i slanje zadaća da budu objedinjeni na jednom portalu

– da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike

– novčana naknada po svakom djetetu u iznosu od 500 KM

(N.S/ Banjaluka.net)