Magazin 10.11.2020.

OPANCI KAO USPOMENA NA SRBIJU: Poznata glumica opisala susret sa novim predsjednikom SAD

ČITANJE: 2 minute

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden 2016. bio je u zvaničnoj posjeti Beogradu, a tom prilikom posebno se istakao neformalni dio posjete iz boemske četvrti Skadarlija.

On je tu čak i zaplesao s glumicom Ljiljanom Jakšić, uz pesmu “Kraj jezera”, koju izvodi Zvonko Bogdan.

Poznata srpska glumica za Kurir je ispričala kako je izgledao taj trenutak i otkrila da li je navijala za nekog u izbornoj trci u predsjedničkim izborima SAD.

“Za te aktivnosti u Skadarliji, ispred kuće Đure Jakšića, zadužena je Turistička organizacija i mi kao glumci tog dana smo došli da uradimo program. Nismo znali šta se dešava, ni ko su gosti. Kada smo prišli, shvatili smo o čemu se radi. Već 20 godina radim pozdravljanje u Skadarliji na sedam jezika i običaj je da se prvo poželi dobrodošlica na srpskom. Kada sam to uradila, rekla: ‘Dobar dan, dobro došli’, prešla sam na engleski i tada je usledila reakcija gospodina Bajdena, jer je razumeo šta govorim”, priča za Kurir Jakšićeva.

Ona mu je na engleskom predstavila kulturno-istorijski značaj Skadarlije.

“Bajden je s pažnjom i interesovanjem slušao i klimao glavom. Bio je zainteresovan da čuje i sve je lijepo pratio s osmijehom. Kad sam završila priču, rekla sam da je kod nas običaj da se zapleše i zapjeva. Zapjevala sam pesmu “Kraj jezera” i pozvala ga da zapleše i on je vrlo rado pristao na ples. Vrlo lijepo smo otplesali. Bajden ima držanje i lijepo pleše, to je bio prijatan trenutak i obostrano zadovoljstvo”, prisjetila se Ljiljana.

Opanci kao suvenir

Prilikom te posete Bajden je u Skadarliji dobio poklon od Aleksandra Vučića, tada premijera Srbije. Na tezgi kod uličnog prodavca Vučić mu je kupio opanke kao suvenir iz srpske tradicije.

(N.S/ Banjaluka.net)