Magazin 01.01.2016.

Opasni simptomi kod djece: Ukočen vrat, osip, pseći kašalj

ČITANJE: 2 minute
dijete

Ne treba juriti na hitnu s prvom temperaturom, ali neki simptomi se ne smiju zanemariti i vrlo je važno u što kraćem vremenu otići kod doktora.

Većina dječjih bolesti može se liječiti kući, no neki simptomi upućuju na to da je djetetu nužna hitna  pomoć. Najteže je dati jednostavan i za sve oblike bolesti jednako primjenjivi savjet kad ići doktoru.

Naprimjer, kod temperature to zavisi od uzrasta djeteta, visini temperature i opštem stanju. Roditelji se najviše boje visoke temperature, no ako se ono igra kad mu skinemo temperaturu ispod 38 stepeni i ima dobar apetit, nije imperativ prvi dan bolesti ići doktoru.

– No, naglašavam, ako dijete izgleda loše, uprkos tome što smo mu skinuli temperaturu, ima jaku glavobolju, osip, učestale stolice ili povraćanje, treba se obratiti doktoru odmah – objašnjava dr. Kolarek Karakaš dodajući kako se u slučaju visoke temperature kod beba treba odmah javiti doktoru.

Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica takođe su alarmantni jer se može raditi o problemima sa disanjem.
Kod starije djece i teško disanje, jaki bolovi u stomaku, ukočenost u vratu, otečen jezik ili usnice te pečenje kod mokrenja alarm su za hitan odlazak doktoru.

Kod beba do godinu dana, a posebno kod onih do šest mjeseci, u slučaju pada s visine više od bebine visine takođe je potrebno odvesti dijete na pregled.

Brza reakcija potrebna je i kod dojenčadi kojoj je uvučena fontanela, javlja se često povraćanje ili proliv, a koža ostaje smežurana kad je uštipnemo. To su najčešće znakovi povezani s dehidracijom.

– Kašalj se toleriše sedam dana. Naravno, u starijoj dobi, kad nema temperature i opšte stanje je dobro. Opasan je kašalj koji zvuči kao lavež ili ako dijete teško ‘hvata vazduh’, širi nosnice i svira mu u prsima – objašnjava dr. Karakaš. Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica takođe su alarmantni jer se može raditi o problemima s disanjem.

(24sata.hr)