Politika 16.09.2020.

OPASNOST GUBITKA SUVERENITETA: Džaferoviću dostavljen stav protiv “mini Šengena”

ČITANJE: 3 minute

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću dostavljen je prijedlog stava u vezi “mini Šengena” u kojem se iznosi zaključak da BiH ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je navedeno, izvjesne opasnosti gubitka suvereniteta, saznaje “Dnevni avaz”.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, takav stav je predložio Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde u Savjetu ministara, te dostavio Džaferovićevoj kancelariji kao svojevrsni stranački stav, uz mišljenje da su evropske integracije prioritet.

Kako se navodi u ovom prijedlogu, zbog svog unutrašnjeg uređenja BiH ne bi mogla samostalno istupiti iz tih inicijativa, koje će zbog dosadašnjeg ponašanja susjednih zemalja izvjesno dovesti BiH u neravnopravan položaj, kao i zbog nedovoljno razvijenih privrednih kapaciteta i nefunkcionalnog unutrašnjeg tržišta.

“Puno veća stvarna opasnost leži u izvjesnoj projekciji nametanja pravnog i administrativnog sistema Srbije prije svega na prostor Republike Srpske, te njihovog međusobnog uvezivanja do te mjere da se više neće moći govoriti o unutrašnjem suverenitetu BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica”, istaknuto je u dokumentu.

Nije isključeno, navodi “Avaz”, da će ovaj prijedlog biti osnov Džaferoviću da, za sada, ne podrži ovu regionalnu inicijativu, s obrazloženjem da je BiH već dio brojnih regionalnih procesa.

Predsjedništvo BiH sutra bi na sjednici u Sarajevu trebalo da raspravlja o pristupanju BiH inicijativi za uspostavljanje “mini Šengena”.

Prema istom izvoru, ova tačka uvrštena je na dnevni red redovne sjednice Predsjedništva. Inicijativu da se o tome raspravlja podnio je prošle sedmice član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je zahtijevao da se o ovoj tački raspravlja na vanrednoj sjednici.

Inicijativa o uspostavljanju “mini Šengena” ponovo je pokrenuta nakon nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsjednik Donald Tramp.

Prilikom prošlosedmične posjete BiH Metjua Palmera, specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan, na sastanku sa članovima Predsjedništva razgovarano je o ovom pitanju s ciljem unapređenja ekonomskih odnosa u regionu.

Tri zemlje zapadnog Balkana – Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija postigle su prošle godine dogovor o uspostavi “mini Šengena”, odnosno zone u kojoj će građani putovati s ličnim kartama, a robe i usluge će brže prelaziti granicu zbog posebnog sistema rada.

Riječ je o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi, ukoliko bi ga prihvatila i BiH, trebao obuhvatiti BiH, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Ekonomski gledajući, BiH bi mogla imati velike benefite od pristupa “mini Šengenu”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović rekao je da je cijela Evropa otvorila ekonomske granice i da zatvaranje nije nikome ništa dobro donijelo.

“Ova priča je ponovo pokrenuta i ima smisla, jer se povećavaju tržište i mogućnosti poslovanja. S tim da treba reći da kada se otvaraju ekonomske granice, uvijek su veće ekonomije u prednosti od malih. Ali, mi smo tu u sredini kada je `mini Šengen` u pitanju i mislim da je to realno dobra inicijativa koju treba podržati”, istakao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, neke firme će profitirati više, neke manje, ali je za državu i ekonomiju veoma dobra stvar.

(Srna)

Oznake: mini Šengen