Vijesti 15.05.2016.

Opelo na mjestu stradanja vojnika u Tuzli

ČITANJE: 1 minuta
svijeca
Na Brčansku maltu u Tuzli, gdje je prije 24 godine u “Tuzlanskoj koloni” ubijeno najmanje 59 vojnika JNA, a 44 ih je ranjeno, služi se opelo za žrtve ovog zločina, javio je dopisnik Srne.

Pomenu prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Vojin Mitrović, Igor Ostojić, Milan Dakić i Neda Petrić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i porodice poginulih pripadnika JNA.
Nakon vjerskog pomena, biće položeno cvijeće na mjesto stradanja u Tuzli.

Potom će obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” biti nastavljeno u Bijeljini, gdje će u podne biti služen parastos na gradskom groblju Pučile, a u 12.30 predviđeno je polaganje vijenaca.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju. Tada je ubijeno najmanje 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno.

Obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika JNA u “Tuzlanskoj koloni” organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, čiji je predsjednik Savanović.

(Agencije)