Svijet 09.06.2021.

OPERACIJA “TROJANSKI ŠTIT”: U spektakularnoj akciji uhapšeno 800 kriminalaca

ČITANJE: 3 minute

Više od 800 osoba uhapšeno je u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala, izvedenoj nakon dešifrovanja kriptovane komunikacije između kriminalnih grupa, saopćila je to Evropska policijska služba (EUROPOL).

Federalni istražni biro (FBI), Nizozemska nacionalna policija i Švedska policijska uprava u saradnji s Amerčkom upravom za borbu protiv droge (DEA) i policijama 16 drugih zemalja, podržani EUROPOL-om, izveli su jednu od najvećih i najsofisticiranijih akcija za provođenje zakona u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti.

Oni su iskoristili obavještajne podatke iz 27 miliona prikupljenih poruka i pregledali ih tokom 18 mjeseci, dok su kriminalci putem aplikacije kompanije ANOM razgovarali o kriminalnim aktivnostima.

Tim hapšenjem spriječeno je više od stotinu likvidacija, saopćili su jučer na konferenciji za medije u Hagu predstavnici američkog FBI-ja.

“Protekle sedmice uhapšeno je nekoliko stotina ljudi u policijskim operacijama širom svijeta, od Novog Zelanda i Australije do Evrope i SAD-a. Rezultat je impresivan”, naveo je zamjenik direktora EUROPOL-a Jean-Philippe Lecouffe.

Operaciju nazvanu “Trojanski štit” istražitelji su počeli još 2019. godine, kada je Američki savezni biro u koordinaciji s australijskim policijskim snagama strateški razvio i tajno upravljao aplikacijom za kriptovanu komunikaciju “ANOM”, koju koristi više od 12.000 osoba iz više od 300 kriminalnih organizacija, koje djeluju u više od 100 država, prenosi Klix.

Iz EUROPOL-a su objasnili da tu aplikaciju koriste i članovi italijanskih organizovanih kriminalnih grupa, moto-bande, međunarodne kriminalne grupe koje trguju drogom.

Naglasili su da je cilj njihove platforme bio usmjeriti pripadnike organizovanih kriminalnih grupa da koriste tu aplikaciju, što im je i pošlo za rukom.

“Ova operacija, poznata kao OTF Greenlight/'Trojanski štit’, jedna je od dosad najvećih i najsofisticiranijih operacija za provođenje zakona u borbi protiv šifriranih kriminalnih aktivnosti. Niz velikih akcija sprovedeno je proteklih dana u 16 zemalja, što je rezultiralo s više od 700 pretresa kuća, više od 800 hapšenja i zapljenom više od osam tona kokaina, 22 tone kanabisa i smole kanabisa, dvije tone sintetičkih droga (amfetamin i metamfetamin), šest tona prekursora sintetičkih droga, 250 komada vatrenog oružja, 55 luksuznih vozila i više od 48 miliona dolara u raznim svjetskim valutama i kriptovalutama”, naveli su.

Pojasnili su da su kriptovane platforme za kriminalnu komunikaciju tradicionalno sredstvo za izbjegavanje zakona i omogućavanje međunarodnog kriminala.

“FBI i naši međunarodni partneri nastavljaju probijati zaštitu i razvijaju inovativne načine za prevladavanje ovih izazova i izvođenje kriminalaca pred lice pravde”, rekao je pomoćnik direktora Odsjeka za kriminalističku istragu u FBI Calvin A. Shivers.

Iz EUROPOL-a su istakli da su uspostavili Operativnu radnu grupu (OTF) za operaciju “Trojanski štit” i pružanje operativne podrške zemljama učesnicama, djelujući kao obavještajni centar i olakšavajući razmjenu informacija.

U međunarodnoj policijskoj akciji učestvovali su Australija, Austrija, Kanada, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Litvanija, Novi Zeland, Nizozemska, Norveška, Švedska, Velika Britanija, Škotska i Sjedinjene Američke Države.

(E.M)