Vijesti 15.03.2018.

Operateri plaćaju paušal do 50.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Kablovski operateri bi za već postavljenu mrežu trebalo gradu da plaćaju paušalnu godišnju naknadu od 20.000 do 50.000 KM, a koja će zavisiti od gradske zone u kojoj je postavljena.

Rekao je to nakon jučerašnje sjednice skupštinskog Kolegijuma gradonačelnik Igor Radojičić, na kojoj je odlučeno da će se ovo pitanje naći pred odbornicima 28. marta u sklopu prijedloga odluke o visini paušalne naknade za postavljenu kablovsku kanalizaciju za komunikacijske kablove i sisteme.

– Lani smo donijeli odluku koja reguliše pitanje prekopa i postavljanja nove kablovske kanalizacije, a ostalo je neriješeno pitanje one koja je već bila izgrađena. To bi trebalo da bude riješeno ovom odlukom. Riječ je o uvođenju paušalne naknade za mrežu koja je već postavljena na javnim površinama, gdje grad do sada nije po tom osnovu ostvarivao nikakav prihod. U najskupljoj nultoj zoni ona bi iznosila oko 50.000 a najjeftinijoj 20.000 KM – rekao je Radojičić.

Dodao je da bi na dnevnom redu trebalo da se nađe i odluka koja treba da reguliše postavljanje baznih stanica mobilne telefonije na gradskom zemljištu.

– I tu se uvodi plaćanje naknade jer grad ni tu nije do sada ostvarivao nikakve prihode – objasnio je Radojičić.
Odbornici bi trebalo da razmatraju i odluku o korišćenju javnih površina, a Radojičić je objasnio da bi ona trebalo da riješi pitanje postavljanja kioska te zauzimanje javnih površina za manje prodavce u ugostiteljske bašte.

– Kroz nju će biti definisan i njihov izgled te dimenzije – kazao je Radojičić.
Jedna od tačaka je i regulacioni plan koji definiše izgled centra grada od Paskoline ciglane do ulice Vase Pelagića i od Ferhadije do zgrade Narodne skupštine RS.

– Na prostoru stare autobuske stanice planirani su vertikalni parkinzi. Plato ispred Muzeja savremene umjetnosti RS bi trebalo da bude trg, a od Hrama Hrista Spasitelja trebalo bi da bude šetalište koje bi bilo kombinacija zelene i trgovske zone sa Centralnim spomen-obilježjem koje bi trebalo da bude iznad parkinga u takozvanoj rupi – kazao je Radojičić i dodao da bi odbornici trebalo da razmatraju prijedlog odluke o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana grada.

Broj stanovnika

Igor Radojičić smatra da bi kroz Zakon o lokalnoj samoupravi trebalo da bude bolje definisan dio koji kaže da treba da budu tri službenika na 1.000 stanovnika.

– Ulazni podatak je problematičan, odnosno podatak koji se koristi za broj stanovnika Banjaluke. Prema posljednjem popisu stanovnika Republičkog zavoda za statistiku, Banjaluka ima 180.000 stanovnika, a ta brojka se ne slaže ni sa čim. Ako uzmete spisak punoljetnih građana sa izdatim ličnim kartama i biračke spiskove, na njima se nalazi oko 195.000 stanovnika i na tu cifru treba dodati maloljetno stanovništvo. Onda bi po tome broj stanovnika u gradu trebalo da bude bar 220.000. Zato tražimo da se izmijeni ili ulazni podatak ili da se kvota obračunava prema drugoj metodologiji – rekao je i dodao da Gradska uprava ima oko 750 zaposlenih.

(Glas Srpske)