Vijesti 27.11.2015.

Opljačkan čuveni srpski biciklista: U 93. godini ostao bez svih medalja i pehara

ČITANJE: 1 minuta
zivorad micic
Devedesettrogodišnjem Živoradu Mićiću, čuvenom biciklisti, opljačkana je kuća. Lopovi su odnijeli većinu pehara i medalja koje čika Žika čuva više od pola vijeka.

On se deceniju i po takmičio za Jugoslaviju u biciklističkom sportu, a sada je ostao bez brojnih uspomena iz tog vremena.

Kada je Živorad Mićić po povratku iz Kalifornije, gde je bio kod sina, otvorio vrata svoje kuće, dočekale su ga razbacane stvari, prevrnut namještaj, ispražnjeni ormari. Njegovo sportsko srce od 93 godine izdržalo je taj šok, ali pati zbog ukradenih medalja i pehara sa više od 1.000 trka. Kao i 1000 značaka o biciklizmu.

– Kao da je atomska bomba pala na kuću i unutra u sve prostorije, to je razneseno sve. Najžalije mi je za te sportske pehare, medalje i vojna odlikovanja. Srce boli- kaže on.

Čika Žika se aktivno bavio biciklizmom od 1938. do 1960. Petnaest godina bio je reprezentativac Jugoslavije. Prešao je 350.000 kilometara. Lopovi to nisu znali da cene. Odneli su i televizor, skupoceni luster iz 1952, lovačku pušku, goblene. Razbacali su sinovljeve diplome, knjige, dokumenta.

(B92)