Vijesti 27.04.2017.

Opomene za neplaćeno grobno mjesto zalijepljene na spomenicima

ČITANJE: 3 minute

Na pojedinim nadgrobnim pločama u Banjaluci nalijepljena su obavještenja udruženja koje održava groblje da za to grobno mjesto nije plaćena članarina, što je građane neprijatno iznenadilo.

Na crnim naljepnicama odštampano je upozorenje vlasnicima ili nasljednicima da izmire dug za članarinu i Udruženju „Sveti Pantelija“, koje održava groblje, i da ostave adresu i kontakt telefon na koji ih mogu pozvati u slučaju budućih kašnjenja.

Članarina iznosi 15 KM godišnje i od nje se plaća održavanje groblja, a ta obaveza sleduje vlasnike oko 1.100 grobnih mjesta groblja u Boriku.

Banjalučanka Snežana Pavić kaže da je najpijre pomislila da je riječ o reklami pogrebnog društva, koje je izradilo spomenik, te je bila zatečena porukom.

– Ne poznajem porodicu čije je to grobno mjesto, ali nije lijepo što su obaveštenje nalijepili između fotografija pokojnika. Mogu samo da zamislim kako će se neprijatno iznenaditi kada vide šta ih čeka na nadgrobnoj ploči, jer sam i ja bila iznenađena – rekla je ova Banjalučanka.

Dragica Končar kaže da ne plaća nikakvu naknadu za održavanje groblja, jer je kao majka poginulog borca oslobođena te obaveze, a relativno je zadovoljna uređenjem.

– Radnici pokose travu između spomenika i očiste snijeg na glavnim stazama, ali između samih grobova ne zalaze, jer im je, valjda, nepristupačno. Jedna baka se nedavno pokliznula i povrijedila prilikom pada – kaže Dragica i dodaje da, iako porodice poginulih boraca ne bi trebalo išta da plaćaju, njenoj poznanici su tražili 15 KM za održavanje.

Groblje neko mora uređivati, jer su tu i spomenici poginulih boraca Vojske Republike Srpske, te s vremena na vrijeme dolaze i političari na polaganje vijenaca, a neplatiše stvaraju velike probleme, kaže Milenko Vukelić, predsjednik Udruženja „Sveti Pantelija“. On tvrdi da održavanje ne plaća skoro 400 vlasnika grobnih mjesta, što iznosi 6.000 KM godišnje.

– Poruke nismo lijepili napamet, nego je sve urađeno po propisima. Porodice ne progonimo da plate članarinu odmah nakon sahrane, dok su u žalosti, nego pustimo da prođe neko vrijeme, ali to je ipak njihova obaveza. Nemamo primjedbi na održavanje, što znači da dobro radimo svoj posao, pa bi i oni trebalo da izmiruju svoje obaveze – izjavio je Vukelić.

Godišnje održavanje na javnim gradskim grobljima u Vrbanji i Pobrđu vlasnici grobnih mjesta plaćaju 24 KM, a direktor preduzeća „Gradsko groblje“, Nedeljko Milaković, kaže da imaju oko 5.000 dužnika.

– Primorani smo da osnujemo posebno odjeljenje, koje će snimiti stanje na terenu i popisati one koji nisu plaćali održavanje u proteklih 30 godina – kaže Milaković.

On dodaje da je pogrebna djelatnost najneuređenija od svih oblasti u Republici Srpskoj, pa bilo koje udruženje može oformiti groblje i propisati svoja pravila, cijene i zahteve.

– U Narodnoj skupštini RS sam se zalagao za uvođenje reda u ovu oblast i izmjene Zakona o pogrebnoj djelatnosti, ali nisam imao uspjeha – izjavio je Milaković i dodao da godišnje u Banjaluci umre oko 2.500 osoba, a u gradskom groblju sahrane 400 pokojnika.

Čije je groblje?

Upućeni tvrde da je groblje u Boriku u vlasništvu crkve, ali Milenko Vukelić nije mogao da odgovori na pitanje o vlasničkim odnosima i zašto je udruženje građana zaduženo za održavanje. Kratko je rekao da dio groblja u kojem su sahranjeni borci nije u njihovoj nadležnosti.

– Izabran sam na četiri godine da rukovodim grobljem i uvedem red – rekao je Vukelić.

(EuroBlic)