Politika 09.02.2016.

Opozicija: Dodik je najveći licemjer

ČITANJE: 1 minuta
opozicija
Predstavnici opozicije optužili su Milorada Dodika, predsjednika RS, da je napravio dogovor sa koalicijom Domovina da se u Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima unesu odredbe da sastav MUP-a odražava rezultate popisa iz 1991. godine.

Opozicionari su optužili Dodika da je “najveći licemjer” jer optužuje opoziciju za izdaju, a njegova stranka sklapa dogovore s Bošnjacima o sastavu MUP-a.

Kako su istakli Dragan Čavić, Vukota Govedarica, Miroslav Brčkalo i Milanko Mihajilica, Dodik je od zakona odustao i vratio ga skupštini tek kada je opozicija ukazala na te primjedbe.

Dodali su da su uvjereni da bi Dodik predstavnike Saveza za promjene proglasio izdajnicima da su oni sa koalicijom Domovina na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda usaglasili pomenuti zakon, i zapitali da li će slične primjedbe biti upućene predstavnicima vlasti koji su usaglasili taj zakon. Rekli su, takođe, da bi ministar unutrašnjih poslova i premijerka trebali da podnesu ostavke ako su oni to uradili mimo Dodikovog znanja.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koji je predsjednik Dodik najavio moguće odlaganje zbog nepostojanja saglasnosti svih srpskih stranaka, opozicionari su rekli da je srpsko jedinstvo postojalo 2011. godine, ali da je Dodik odlučio da tada referendum otkaže.

Nedim Čivić, poslanik Koalicije Domovina, je rekao da Dodik vraćanjem zakona pokušava policiju i tužilaštvo podrediti sebi i srpskom narodu i najavio da će Domovina ponovo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa zbog diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u RS.

Rekao je da u MUP-u RS ima samo 0,5 odsto Bošnjaka i dodao da se Bošnjaci i Hrvati u RS više ne osjećaju sigurnim.

(NN)