Vijesti 02.10.2015.

Opozicija na Kosovu protiv sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom

ČITANJE: 2 minute
kosovo-pregovori
Uprkos upozorenju Amerike i porukama premijera Ise Mustafe, kosovska opozicija ostaje pri stavu da Priština treba da povuče potpise sa sporazuma postignutih u Briselu sa Beogradom i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predstavnik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj tvrdi da je opozicija jedinstvena u odluci da se usprotivi svakom pritisku koji bi mogao da uslijedi zbog njihovog neslaganja sa dogovorom Beograda i Prištine, objavio je portal Lajmi.net.

Nitaj je istakao da su se u opoziciji dogovorili da se usprotive primjeni tih sporazuma čak i u slučaju pritiska iz inostranstva, ukoliko do njih dođe.

– Jedino rješenje je da se povuku potpisi sa sporazuma postignutih sa Srbijom i Crnom Gorom – rekao je Nitaj.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi kritikovao je ranije danas kosovsku opoziciju, koja je blokirala rad parlamenta i premijera Mustafu u nekoliko navrata gađala jajima, poručivši da SAD u potpunosti podržava sporazume Beograda i Prištine dogovorene u Briselu, uključujući i dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Bez obzira na zahtjev opozicije za stavljanje van snage sporazuma potpisanih u Briselu, premijer Mustafa je rekao danas da do toga neće doći niti bi moglo nešto tako da se desi pošto se, kako je rekao, radi o međunarodnim sporazumima, objavila je Koha.net.

Mustafa je rekao da opozicija treba da odustane od takvih zahtjeva i pozvao je na skupštinsku raspravu. Prvi čovjek kosovske izvršne vlasti je rekao da su sporazumi potpisani u Briselu u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

On je rekao i da je u svakom trenutku spreman da podnese izvještaj Skupštini o potpisanim sporazumima.

Mustafa je to rekao na konferenciji za medije po povratku iz SAD gdje je, kako je rekao, dobio punu podršku za sporazume postignute u Briselu i za demarkaciju sa Crnom Gorom ali i, kako tvrdi, za učlanjenje Kosova u UNESCO i duge procese vezane za evroatlantske strukture.

(Agencije)