Politika 07.05.2016.

Opozicija ne odustaje od protesta, vlast poručuje – Trg Krajine je naš

ČITANJE: 2 minute
trg-krajine-banja-luka
Savez za promjene ponovo je zatražio dozvolu gradskih vlasti za održavanje protesta. Nakon što je sinoć direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke otkazala kampanju u parku Mladen Stojanović, opozicija je dobila slobodan termin 14. maja.

Ljiljana Petrović Zečić kaže da je zbog niza izrečenih uvreda i neistina od strane opozicije odlučila izvući ovu kulturnu instituciju iz političke priče. Šef opozicionog štaba za proteste Dragan Čavić ne odustaje od  tvrdnje da se radi o namjernoj sabotaži. Iz protivničkog tabora im uzvraćaju da sada mogu bilo gdje da se okupe.

-Mi imamo zauzet termin na Trgu Krajine, a oni imaju sve ostale prostore i javne površine u Banjaluci slobodne- rekao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

“Svojim izjavama ljudi iz gradske uprave i Narodne i univerzitetske bibilioteke samo su potvrdili da su zbog političkog pritiska, iz vrha svoje stranke jer oni odreda pripadaju SNSD-u, zakupili termine . Mi od tog ne odustajemo. Mi ćemo im ponovo uputiti zahtjev ili da budem precizan mi smo ga već uputili jutros rano”, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Opozicija naredne subote ne odustaje ni od najavljene protestne šetnje do Trga Krajine gdje bi u isto vrijeme trebalo da se održi i miting vladajuće koalicije. Tu lokaciju je SNSD rezervisao za sve vikende do 5 juna, pa tamo po svemu sudeći neće biti mjesta za Savez za promjene.

-Gradska uprava će dozvoliti korištenje prostora koji je namjenjen za ove događaje svakom onom ko uredno podnese zahtjev. Naravno, ako je prostor slobodan. Dakle, samo treba poštovati procedure- izjavio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Tenzije ne smiruje ni najava predsjednika Republike da će iduće sedmice na razgovor pozvati sve političke lidere. Kod Dodika ovaj put neće ići ni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji kaže da vlast u Srpskoj bespotrebno sabotira proteste.

-Ja sam bio sa njim, mi smo na tu temu razgovarali i imamo različite poglede. Ja mislim da vlast ima pravo na svoj miting ali ne isti dan. Mislim da je to sve što se događa oko protesta postalo zaista suludo. Smiješna su obrazloženja grada, vrlo smiješna- kazao je  Ivanić.

Priča o dozvolama za proteste još nije gotova. Gradonačelnik kaže da službenim putem još nisu dobili obavještenje biblioteke o otkazivanju kampanje, kao ni zahtjev opozicije. A svakako policija na kraju ima završnu riječ.

(ATV)