Politika 13.10.2017.

Opozicija neće kod Dodika

ČITANJE: 3 minute

Lideri opozicionih stranaka, Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović, (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Milanko Mihajilica (SRS) uputili su danas pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku u kom su istakli da ne vide smisao njegovog poziva jer “često provodite neodgovornu državnu politiku”.

Predstavnici opozicije u pismu su istakli da će pristati na razgovor sa Dodikom ukoliko se on vrati onom što je njegova ustavna obaveza, a to je da predstavlja jedinstvo svih građana, da poštuje Narodnu skupštinu i razvija demokratiju, da vodi odgovornu državničku politiku, i tek “tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora “.

Pismo opozicije prenosimo u cjelosti:

“Poziv koji ste nam uputili vrijedan bi bio poštovanja kada bi mi bili uvjereni da su Vaše namjere iskrene i u duhu Vaše uloge opisane članom Ustava Republike Srpske kojim se Predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku.

Nažalost, niste nam dali priliku do sada da se uvjerimo da najvišu državnu funkciju u Republici Srpskoj obavljate na način propisan ovom ustavnom odredbom, već naprotiv, kršeći Ustav Republike Srpske Vi izazivate i podstičete podjele i prouzrokujete mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slažete.

Shvatajući svu težinu oslobađajuće presude Naseru Oriću, jasno se suprostavljajući ovakvom neefikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija, potpuno smo opredjeljeni da se ova praksa prekine, a posebno u dijelu kontinuiteta presuda ratnim vojnim i političkim vođama i dokazanim zločincima takozvane Armije BiH. Stavove povodom ove sramne i štetne oslobađajuće presude objavili smo javno i na tome ćemo raditi sa svima koji to hoće.

Mi ne vidimo smisao Vašeg poziva jer često provodite neodgovornu državnu politiku o čemu ste nas uvjerili svaki put kada ste zloupotrebili našu dobru volju da zajedno riješavamo nacionalne i državne probleme srpskog naroda i Republike Srpske.

Ukoliko se vratite onom što je Vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora sa Vama.

Imajući u vidu sve navedeno, ne tražimo od Vas izvinjenje zbog svega što ste uradili svojim nepromišljenim postupcima i izjavama ali tražimo od Vas da razmislite da li ponašanje koje praktikujete u javnosti priliči funkciji Predsjednika Republike koju obavljate”.

Stevandić: SzP potvrđuje lojalnost Izetbegoviću

Najava predstavnika Saveza za promjene da neće doći na sastanak kod predsjednika RS Milorada Dodika je potvrda njihove lojalnosti bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je dodao da Sud BiH nikad ne bi donio takvu presudu Naseru Oriću da nisu znali da postoje podjele i svađe između predstavnika srpskog naroda.

Ustvrdio je da su SzP sa Izetbegovićem dogovorili blokadu finansijskih sredstava  Republici Srpskoj i da resurse BiH koriste u predizborne svrhe.

(Nezavisne, Agencije)