Politika 06.05.2016.

Opozicija neće na sastanak sa predsjednikom Srpske

ČITANJE: 2 minute
palata predsjednika
Predstavnici opozicije poručili su danas da se neće odazvati pozivu predsjednika Republike Srpske na sastanak na kojem bi razgovarali o odgađanju javnih okupljanja najavljenih za 14.maj.

U Savezu za promjene kažu da će protest održati u Parku “Mladen Stojanović” u isto vrijeme kada je planirana manifestacija “Njegujemo srpski jezik”. Na ovaj potez odlučili su se, kažu, jer im Grad Banjaluka nije odobrio korišćenje javnih površina koje su zahtijevali za održavanje protesta.

U Gradskoj upravi potvrđeno nam je da su zahtjeve za održavanje protesta rješavali po redu i da je opozicija zakasnila sa svojim zahtjevom. SNSD je rezervisao Trg Krajine svim vikendima od 14. maja do 5. juna, dok je Park “Mladen Stojanović” 14. maja rezervisala Narodna biblioteka za svoju manifestaciju, kaže lider NDP Dragan Čavić.

Tvrdi da SNSD administrativnim zabranama sprečava održavanje njihovog skupa, ali da će opozicija ipak održati proteste i to tako što što će doći na manifestaciju “Njegujemo srpski jezik”. Čavić je rekao da će se pristalice SZP okupiti na skupu koji organizuje Univerzitetska biblioteka “kako bi njegovali srpski jezik po svim njegovim ljepotama, te da će tokom tog skupa koristiti bogate izraze srpskog jezika kako bi iskazali svoje mišljenje o stanju u Republici Srpskoj”. U SNSD-u odgovaraju da im nije jasno zašto je opozicija najavljivala proteste u terminu za koji nisu unaprijed obezbijedili dozvolu.

Generalni sekretar stranke poručio je predstavnicima tzv. Saveza za promjene i da prestanu da izvrću njegove riječi. Luka Petrović kaže da to nije problem SNSD, te upitao zašto opozicija nije obezbijedila dozvolu.

– Oni izvrću svo što kažemo kako bi obezbjedili podršku što većeg broja ljudi. Rekao sam da su svi političari iz SZP koji organizuju protest izdajnici, a ne građani – rekao je Petrović.

Na zajedničkom sastanku Unije studenata Republike Srpske, studentskih parlamenata oba javna univerziteta i drugih studentskih organizacija povodom najavljenog protesta i mitinga u Banjaluci zaključeno je da Republici Srpskoj ne trebaju protest ni miting i da ih neće podržati.

Sličnog stava su i u Stranci socijalne sigurnosti srpskih boraca u kojoj kažu da su i jedni i drugi vlast, samo na različtitim nivoima, te najavili svoje proteste 9. maja.

(RTRS)

Oznake: Luka Petrović