Politika 21.04.2021.

Opozicija o mirnom razlazu: To je priča za malu djecu

ČITANJE: 5 minuta

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj nakon sastanka na Jahorini odredili su se i o posljednjim dešavanjima vezanim za najave mirnog razlaza, prijetnji ratnim sukobima, kao i pojavi “non papera” koji potpiruje takve ideje.

“Priča o mirnom razdruživanju je priča za malu djecu. Ova tema, o nekim novim kartama, novi podjelama i mješanju karata u BiH su priče kad nemate rješenja za ključna životna pitanja. Ova tema je potpuno izmišljena. Od nje nema ništa osim što će nas zamajavati narednih sedmica i mjeseci”, kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

On je dodao da u ovoj zemlji se za jednu među vode ratovi te ko bi onda mogao razmišljati o mirnom razdruženju.

“Očito o ratu pričaju oni koji nikad nisu ratovali. Uopštee razmišljanje o tome je katastrofalno 25 godina poslije rata”, izjavio je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je kako je priča oko “non papera” klasično zamajavanje naroda, “da ne kažem jednu narodsku riječ na slovo “z”.

“Sve ide u prilog da su taj dokument kreirali Dodik i Bakir zajedno i skrenuli pažnju sa katastrofalne politike koje vode na na svim nivoima vlasti, da sklone pažnju sa vakcinacije, afera Respiratori, maski, pokretne bolnice, ikone, o zaduživanja od 600 miliona KM. I onda se krene pričati o razdruživanjima, ratovima”, kazao je Borenović.

On kaže da je u ratu koji je odnio stotine hiljada žrtava Dodik švercovao cigare, a Izetbegović se krio u trezoru.

“To govori o šizofrenoj politici koja ovaj put neće proći jer nam trebaju odgovori na pitanja koja su odgovornost trojca SDA, SNSD i HDZ, a mi ćemo pobijediti jer ćemo ići zajedno kao što smo išli u Banjoj Luci i Bijeljini”, kazao je Borenović.

Šarović: Važno završiti izmjene Izbornog zakona u ovoj godini

Na sastanku opozicije dogovoren je zajednički nastup na predstojećim opštim izborima koji će biti održani 2022. godine.

Dogovor su postigli lideri SDS, PDP, DNS i narodni poslanik Nebojša Vukanović, a na sljedećem sastanku dogovor planiraju proširiti i na neparlamentarne stranke, prenosi Klix.

– Zaključak svih učesnika je da smo saglasni i spremni i da smo se dogovorili da kao opozicija zajednički nastupimio na predstojećim opštim izborima. U narednom periodu ćemo raditi i na tome da sklopimo dogovor oko zajedničkih kandidata za pozicije, ali o imenima još uvijek nećemo govoriti – rekao je lider SDS Mirko Šarović.

Ovo vrijeme, kazao je, iskoristiće za izradu temeljnog dokumenta i ciljeva izbora.

“Prve principe ovog zajedničkog nastupa naše vizije iznijećemo na sljedećem sastanku čiji će domaćin biti Partija demokratskog progresa. Jedno od najvažnijih pitanja je promjena izbornog zakonodavstva. Svaka stranka ima svoje prijedloge. Smatramo da u procesu izbornog zakonodavstva treba da učestvuju opozicija, nevladin sektor ali i Centralna izborna komsija“, kazao je Šarović.

U sljedećih nekoliko mjeseci planiraju izraditi temeljan dokument opozicije o predstojećim izborima.

Istaknuo je da opozicija u Republici Srpskoj ima svoj stav o izmjenama Izbornog zakona u BiH koji ubrzo planiraju i konkretizovati.

– Smatram da u izbornom zakonodavstvu treba da učestvuje i opozicija što do sada nije prošlo u parlamentu BiH. Dogovorili smo se da više naših prijedloga za izborni zakon spojimo u jedan dokument kako bi mogli bolje i snažnije da učestvujemo na izborni proces – rekao je Šarović.

On ističe da je važno završiti izmjene Izbornog zakona u ovoj neizbornoj godini.

– Ako uđemo u sljedeću godinu, od izmjena izbornog zakona vjerovatno neće biti ništa – zaključio je.

Borenović: Očekujemo da se oni koji kradu na izborima krenu hapsiti

Predsjednik PDP Branislav Borenović nakon jahorinskog sastanka opozicionara iz Republike Srpske kazao je kako je najvažnije da opozicija na izbore ide zajedno, sa zajedničkim kandidatima za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH.

Izborni zakon treba da bude prioritet u ovoj neizbornoj godini, a izbori u Doboju su pokazli obim izborne pljačke. Očekujemo da se oni koji kradu na izborima krenu hapsiti, a to su oni koji na ponovljenim izborima imaju hiljade glasova manje – izjavio je Borenović.

Istakao je i kako su se na sastanku bavili i posljednjim dešavanjima, prije svega zduživanjem što je, kako kaže, najveća izdaja RS po kamatnim stopama većim nego u Africi.

– Federacija BiH je izašla s obeveznicama s šet puta manjim kamatnim stopama nego što su to uradili ovi banditi. Očigledno se tu radi o kriminalu i sigurno se radi o novcu otuđenom od građana. Neko želi da narodu i građanima da zaradi i na kamatama – izjavio je Borenović, prenosi Klix.

Vukanović: Krajnje je vrijeme da pometemo političko smeće iz devedesetih

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da priče o mirnom razduženju i ratu služe za skretanje pažnje sa afera.

On je rekao da je Bakir Izetbegović tokom rata bio u podrumu, a da sada želi da skrene pažnju sa supruge Serbije “koja će mu doći glave”. Dodao je da je i Dodiku i Izetbegoviću cilj skretanje pažnje sa afera.

– Kraje je vrijeme da političko smeće iz 1990-ih godina pometemo na smetljište istorije i da se ovdje okrenemo životnim temama – rekao je Vukanović.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na istorijsko pomirenje Srba i Bošnjaka, te da je to i njegova politika.

Vukanović je spomenuo i kredit koji je RS uzela putem Londonske berze.  On je naveo da će se svake godine vraćati 24 miliona KM kamata, a onda za pet godina svih 600 miliona, prenosi Klix.

– Ključna stvar je da pohapsio sve korumpirane političare i bankare i da ugovore proglasio nevažećim. Ako se išta budem pitao, Zora Vidović i Radovan Višković će završiti u zatvoru a biće poništeni svi štetni ugovori po RS – dodao jeVukanović.

(A.M.)