OPOZICIJA O “RS-EGZITU”: Neozbiljno zamajavanje naroda i više od 30 puta ponovljeni populizam

Detaljno ćemo pratiti šta će vlast raditi u ovih 60 dana do navodnog „otcjepljenja“, jer je ta priča napravljena bez ikakve analize, plana i cilja. Priča o „egzitu“ je neozbiljno zamajavanje naroda i preko trideset puta do sada ponovljen populizam, koji traje do izbora i gubi se nakon toga, izjavio je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović odgovarajući na novinarske zahtjeve da prokomentariše zaključke Narodne skupštine RS u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

„Trebamo biti odgovorni i prema sebi i prema narodu a posebno kada se borimo za interese Republike Srpske. Mi jesmo za reformu Ustavnog suda i uvijek ćemo podržati zaključke kojima se traži sprijačavanje ugrožavanja interesa Republike Srpske, ali to treba raditi na odgovoran i ozbiljan način, bez lažnih najava i nepotrebnog zastrašivanja naroda“, istakao je ovom prilikom predsjednik Šarović.

Šarović je pojasnio da je on na prethodnom sastanku predsjednika stranaka, imao drugačije zahtjeve i prijedloge od onih koji su usvojeni sinoć, odnosno da je i tada istakao da priča o otcjepljenju prevazilazi zdrav razum i naše mogućnosti.

„Možda je to nekome simpatično i lijepo zvuči, ali ništa dalje od toga. Ne treba da sad potežemo tako krupno pitanje i igramo se sudbinom naroda“, ističe predsjednik SDS-a.

Na pitanje novinara šta očekuje da ćemo na kraju dobit,i Šarović je odgovorio da ulazimo u jedan veoma ozbiljan period koji možemo nazvati velikom krizom.

„Ja mislim da će 2020. godina biti najgora godina do sada i da će dodatno biti ugrožena cijela ekonomija. Dodatno, situaciju komplikuje što se sa ovom inicijativom ide u „paketu“ sa zahtjevima HDZ-a i sve skupa je osuđeno na propast. Vlast je ta koja je odgovorna što smo dovedeni u ovakvu situaciju i zato ćemo detaljno pratiti šta preduzima u ovih 60 dana. Nakon toga krećemo sa svojim potezima i nećemo nikoga štediti“, istakao je Šarović.

Stanivuković: Nisamo željeli da Dodiku damo alibi

Poslanik PDP Draško Stanivuković istakao je da je sinoć sa partijskim kolegama podržao zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koje je predložio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, jer nisu željeli da budu okarakterisani kao “rušioci srpskog jedinstva”.

– Nismo željeli da budemo ti koji kvare srpsko jedinstvo, niti da tako damo alibi Dodiku da kaže kako, eto, zbog nas nešto nije uradio. Mi ustvari na ovaj način želimo da potpuno obesmislimo Dodikovu politiku koja je po meni šizofrena i nije normalna – naveo je Stanivuković.

On je dodao da će upravo na juče usvojenim zaključcima sa posebne sjednice dokazati da je Dodikova politika ustvari “politika lažnog jedinstva”. Stanivuković je optužio Dodika da pokušava ostvariti lične ciljeve i zaštiti samog sebe.

– Želi da zaštiti samog sebe i da se ogrne oreolom skupštine Srpske. Mi smo toga svjesni, ali nismo željeli da mu dajemo alibi da nas okrivi za sve. Uvjeren sam da ćemo za 60 dana opet razgovarati o istoj temi o kojoj smo raspravljali juče na posebnoj sjednici. Vjerujem da će Dodik ići sa još radikalnijim mjerama, ali smatram da poslanici koji imaju razuma i svijest te radikalne mjere neće podržati – poručio je Stanivuković.

On je istakao da PDP želi da sačuva Republiku Srpsku i da poštuje ustav ove zemlje, te da ne žele da vode narod u neizvjesnost, avanturu i egzibiciju.

– Dodik je jučerašnjim zaključcima povukao ručnu, iako najavljuju neke radikalnije mjere. Mislim da su jučerašnji zaključci prihvatljivi jer ne zadiru u neke neustavne odluke – naveo je Stanivuković.

Vukanović: Dodik preusmjerava pažnju sa ulaska u NATO

Najavama novog referenduma, za kojeg su unaprijed zna da neće biti sproveden, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, pokušava preusmjeriti pažnju javnosti s veleizdaje koju je počinio pristankom na ulazak u NATO , izjavio je danas u Banjaluci Nebojša Vukanović, poslanik Srpske demokratske stranke.

Vukanović je na konferenciji za novinare izjavio da se Dodik poigrava s vrlo ozbiljnim stvarima i izlaže Republiku Srpsku velikoj opasnosti zarad političkih interesa njegovog SNSD-a.

„Nova Dodikova krilatica „RS-EXIT“ o navodnom referendumu i otcjepljenju Republike Srpske će biti novi spin koji Dodik želi eksponirati sve do narednih lokalnih izbora, kako bi skrenuo pažnju s počinjene veleizdaje i suštinskih životnih problema građana“, kazao je Vukanović.

Sasvim je jasno, naglašava Vukanović, da Dodik i nema nikakvu ozbiljne namjere kada je u pitanju otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

„Vidjelo se tokom jučerašnje skupštinske rasprave da je Dodik izbjegavao odgovoriti na pitanja šta su njegovi koraci povodom referenduma, kako ga misli sprovesti, ko će nas priznati, da li ćemo imati Istočnu i Zapadnu Republiku Srpsku, koja će biti presječena u Bračkom. Nije dao odgovor ni na pitanje li će to izazvati nove tenzije i promjene granica na Balkanu bez nekih sukoba“, kazao je Vukanović i podsjetio da je Dodik više puta najavljivao referendume od kojih je odustajao.

Vukanović je rekao da Dodik i predsjednik SDA Bakir Izetbegović zajedno igraju vrlo opasne igre stvarajući atmosferu straha.

„Ovaj novi spin koji plasira Dodiku služi kako bi zajedno sa Bakirom Izetbegovićem obmanjivao građane. Njih dvojica funkcionišu na isti način, što se potvrđuje sličnost poruka koje šalju javnosti. U pitanju su vrlo opasne igre kojima se kod građana budi nesigurnost i strah i koje će dovesti do novog talasa iseljavanja s ovih prostora“, upozorava Vukanović.

(Foto: Srpskainfo)

Servisne informacije za 4. april 2020. godine

Servisne informacije za subotu 4. april 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  zabilježeno je jedno krivično djelo i to oštećenje tuđe stvari. Javni red i mir narušen je osam puta. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 40 odraslih

Bill Gates će finansirati izgradnju sedam fabrika za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Koronavirus hara svijetom, ali ono što posebno zabrinjava je nedostatak vakcine ili lijeka koji je namijenjen liječenju bolesti koju izazove kroonavirus. Jedan od najpoznatijih preduzetnika Bill Gates želi na vrijeme djelovati i finansirati izgradnju proizvodnih kapaciteta za one kandidate koji razviju vakcinu. Kako piše Business Insider, Gates je taj plan saopštio u jednoj od emisija

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da