Politika 18.05.2016.

Opozicija optužuje RTRS za govor mržnje

ČITANJE: 2 minute

 

Opozicija je optužila RTRS da, iako građani plaćaju taksu za ovaj servis, ni na koji način ne poštuje programska načela propisana zakonom.

– Svojim djelovanjem RTRS je za vrijeme protesta u Banjaluci 14. maja podsticao govor mržnje i za to treba da snosi odgovornost – rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica je rekao da opozicija ni na koji način nije protiv Javnog servisa, nego da je, naprotiv, to jedna od ključnih institucija Republike Srpske, ali da način na koji se uređuje program jasno govori da se radi o stranačkoj televiziji.

– RTRS je potpuno prerasla u stranačku televiziju koja se uređuje iz kabineta predsjednika Republike Srpske i predsjednika Vlade. Njihovi savjetnici kreiraju uređivačku politiku i u RTRS-u i u Srni – rekao je Mihajlica u skupštinskoj sali.

Poslanik NDP-a Dragan čavić smatra da je potpuno besmisleno mijenjati Zakon o RTRS-a, kada je to  neprimjenjivo u praksi. U prilog tome, podsjetio je i na priznanje nekadašnjeg direktora Javnog servisa koji je potvrdio da na RTRS-u postoje tzv. “crne liste” opozicionih političara, pa i pojedinih članova vladajuće koalicije.

– Mi smo tražili uvođenje prinudne uprave. To je jedino rješenje. Ja sam predlagao, na izborima 2014. godine, poslije dovođenja direktora direktno iz kabineta predsjednika Vlade, da tada sve stranke koje smatraju da se neće provesti objetivno informisanje u okviru izbornog procesa, da u skladu sa Ustavom Republike Srpske i zakonima, spriječimo provođenje ove sramne odluke – rekao je Čavić.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, o visokom obrazovanju, o željeznicama Republike Srpske, o mirnom rješavanju radnih sporova, te nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o sudskoj policiji.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i Nacrt strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2016-2020. godina i Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu.

(BN TV)