Politika 21.09.2017.

Opozicija pozvala Dodika da podnese ostavku

ČITANJE: 2 minute

Opozicione stranke u Republici Srpskoj poručile su danas kako je Milorad Dodik odlukom da otkaže odluku o referendumu kapitulirao i pokazao kako će učiniti sve, pa i sarađivati s centrima moći Zapada, da se zadrži na vlasti. Pozvali su ga da podnese ostavku.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica kazao je kako su danas vladajuće stranke, a nekada opozicione u RS-u, glasale u institucijama BiH za odluke visokog predstavnika zbog kojih je i pokrenuta priča o referendumu te se otvoreno bune.

“Ova odluka je kapitulantska, profitersko-dezerterska, ali i kolaboracionistička. Sve vrijeme vladajući režim sarađuje s dijelom zapadne administracije i ova je odluka proizvod njihovog straha od pritiska na njih lično, na zamrzavanje njihove imovine, otvaranje afera itd. Jer onaj ko ih je doveo na vlast zna sve o njima i više nego što sami znaju – gdje imaju tajne račune, koliko novca i šta rade”, kazao je Mihajlica.

Istakao je da se radi o poniženju Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), institucija RS, ponižavanju građana tog entiteta te da je derogiran i diskreditiran institut referenduma.

Crnadak: Opozicija nije razlog za poništavanje referenduma

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da opozicija u Republici Srpskoj nije razlog za poništavanje referenduma.

Crnadak je ocijenio da je posljednja najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o poništavanju odluke o referendumu koju je donijela Narodna skupština Srpske, dvije godine nakon što nije provedena, “veliki šamar narodu Republike Srpske i njegovoj najvažnijoj instituciji – Narodnoj skupštini”.

“Razlog za poništavanje referenduma nije opozicija, jer Dodik i SNSD nisu nijednu drugu odluku u posljednjih 10 godina usaglašavali sa opozicijom, niti je razlog to što su se navodno `promijenile međunarodne okolnosti`”, naveo je Crnadak u pisanoj izjavi dostavljenoj iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On smatra da je ovo bila “jedna velika manipulacija i predstava za narod”, te da Dodik nikada nije ni imao namjeru da provede ovaj referendum, baš kao što nije proveo ni prethodne referendume ili kao što nikada nije zvanično objavio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske.

Pandurević: Odustajenjem od referenduma ogoljena SNSD-ova politika manipulacija

Šefica poslaničkog kluba SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je danas da je “ogoljena SNSD-ova politika manipulacija i laži, odustajanjem od referenduma o nezavisnosti, a potom i od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH”.

“SNSD je uspio ekonomski potpuno urušiti RS, maskirajući sve to pričom o nacionalnim interesima. Ovih dana su pokazali da su potpuno derogirali i Narodnu skupštinu RS-a te da im je do nacionalnog digniteta taman koliko i do lanjskog snijega”, kazala je ona.

(Klix, Srna)

Oznake: Milorad Dodik