Region 25.09.2021.

Opozicija sprema dokument o nenapadanju

ČITANJE: 3 minute

Kako saznaje “Nova”, u sredu je održan sastanak između predstavnika stranaka proevropske opozicije. Na sastanku, kom su prisustvovali lider SSP, Dragan Đilas, predsednik Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, predsednik DS, Zoran Lutovac, predstavnik Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, predsednik PSG, Pavle Grbović i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, dogovoreno je da se u narednom periodu izradi dokument koji će se podrazumevati dogovor o nenapadnju i nastavak razgovora o saradnji celokupne opozicije. Nakon sastanka upućeno je i pismo EP.

Predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Inicijative Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokreta za preokret, uputili su ove nedelje pismo članovima Evropskog parlamenta kako bi ih obavestili da nisu uspeli pregovori vlasti i opozicije, uz posredstvo izaslanika EP.

Predstavnici opozicije, nakon sastanka, uputili su pismo poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu, S&D (socijalisti i demokrate), grupaciji Renew Europe (Obnoviti Evropu) i Zelenima, kako bi ih informisali o ishodu nedavnog međupartijskog dijaloga, odnosno o razlozima zbog čega, kako navode, razgovori nisu uspeli.

“U ime proevropske opozicije Srbije, želimo da vas obavestimo da napori nedavnog međupartijskog dijaloga, formalno uspostavljenog između Evropskog parlamenta i Narodne skupštine Srbije, nisu ostvarili cilj – poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

U pismu se navodi da zaključak, koji su fasilitatori (predstavnici Evropskog parlamenta) doneli 18. septembra ne donosi nikakve promene, niti predstavlja pomak ka slobodnim izborima u Srbiji, koji su planirani za april 2022. Godine.

“Zaključak ne sadrži ni odredbe koje je iznela opozicija u svom predlogu EP 07. septembra, a koje se odnose na ravnopravni pristup medijima i integritetom izbora. Umesto toga, predlog predviđa rešenja preko tela u kojima bi režim imao potpunu kontrolu i ne pruža stvarne mehanizme izbornog nadzora, na čemu opozicija insistira. Zbog toga je proevropska opozicija u potpunosti odbacila ove zaključke”, navodi se u pismu.

Opozicija je u pismu podsetila i na Rezoluciju Evropskog parlamenta od 25. marta ove godine i na izvešta Evropske komisije o Srbiji za period od 2019-2020. godine, navodeći da su njeni predstavnici veoma zabrinuti zbog toga što problem nedostatka demokratije u Srbiji, koji je apostrofiran u Rezoluciji EP, nike uopšte rešen.

“Ovo predstavlja propuštenu priliku i jednu od posljednjih preostalih šansi da se barem donekle poboljšaju i izjednače izborni uslovi. Proevropska opozicija je u ove pregovore ušla dobronamjerno i ponudila konstruktivne predloge koji bi na smislen način poboljšali izborne uslove. Vlada Srbije je naš predlog odbacila i nijedna tačka nije uključena u konačni sporazum. Nakon ovog odbijanja, opozicija nije imala drugog izbora nego da odbije da prihvati konačne zaključke. Smatramo da je postalo jasno da proces neće uzeti u obzir bilo kakve sugestije i predlog opozicije”, navodi se u pismu.

Predstavnici proevropske opozicije prosledili su poslanicima Evropskog parlamenta predlog sporazuma koji su predstavili tokom međustranačkog dijaloga, a koji je odbijen tokom poslednjih razgovora.

“Iako nismo očekivali da će sve tačke biti usvojene, zahtevali smo da se naš predlog iskoristi kao polazna osnova i osnova za sporazum između svih strana. Mišljenja smo da bi ovaj nacrt u velikoj meri rešio demokratske nedostatke navedene u Rezoluciji EP o Srbiji 25. marta i uspostavio uslove za slobodne i poštene izbore. Nakon završetka dijaloga postalo je očigledno da nedostoje političke volje i političkog pritiska za obračun sa autokratskom vlašću Srpske napredne stranke u Srbiji, inače pridruženom članicom Evropske narodne partije (EPP)”.

Predstavnici opozicije apelovali su na svoje partnere iz Evropskog parlamenta S&D (socijalisti i demokrate), grupaciji Renew Europe(Obnoviti Evropu) i Zelenima da nastave sa svojim naporima kako bi pomogli da Srbija postane evropska i demokratska.

“Iako smo razočarani ishodom međustranačkog dijaloga, nećemo odustati od opredeljenja za suštinske reforme i od put Srbije ka EU. Taj put će se nastaviti u potpunosti nakon što se formira proevropska vlada”, zaključuje se u pismu.

(A.M.)